Hallandsposten

Alectas ordförande ryker för andra gången på kort tid

Det fortsätter att storma kring Alecta. För andra gången på kort tid blir pensionsjä­tten av med sin ordförande. – Man häpnar, säger Aktiespara­rnas vd Joacim Olsson som undrar var ägarna är.

- Olle Lindström TT

Hon hann knappt tillträda. I söndags kväll kom beskedet: Carina Åkerström kliver av som Alectas nyvalda styrelseor­dförande.

Risk för jäv, anges, eftersom hon fortfarand­e lyfter lön som avgående vd för Handelsban­ken. Banken har enligt uppgift till Dagens industri stor utlåning till Alectas största investerin­g, den hårt kritiserad­e mångmiljar­dförlusten i fastighets­bolaget Heimstaden Bostad.

Det är andra gången på bara några veckor som en ordförande plötsligt får bytas ut. Carina Åkerström fick snabbt kastas in som nytt alternativ när den först utnämnde ordförande­n, dansken Lars Rohde, visade sig vara upptagen för Nordea.

”Beskedet var oväntat och situatione­n är självklart beklaglig”, skriver tjänsteman­nafacket Unionens ordförande Peter Hellberg, även ledamot i valberedni­ngen, i en skriftlig kommentar. Nu ska ännu en ny ordförande jagas fram.

Svenskt Näringsliv­s vd Jan-olof Jacke, återigen inhoppande ordförande, vill inte kommentera.

Allt hade kanske kunnat passera utan någon större uppståndel­se. Men efter Alectas minst sagt tveksamma investerin­gar i fjol, då även tiotals miljarder försvann i amerikansk­a nischbanke­r, har förtroende­t fått sig en knäck.

Alecta är inte heller vilket bolag som helst, utan tredje största ägaren på Stockholms­börsen. Bolaget förvaltar över 1 200 miljarder kronor för 2,8 miljoner tjänstemän. Ägare är spararna, men ytterst ansvariga är Svenskt Näringsliv och tjänsteman­nafacken som delar på styrelsepl­atserna.

– Nu har det varit lite för många händelser kopplade till Alecta för att ägarna bara ska kunna sitta still i båten. Det här måste ju leda till självranns­akan och en utvärderin­g och en plan framåt även från ägarnas sida, säger Joacim Olsson på Aktiespara­rna.

Uppenbarli­gen har analysen som gjorts av de tilltänkta ordförande­na varit dålig, enligt Olsson.

– Det är ju märkligt med tanke på vilken aktör som står bakom valberedni­ngens utnämnande.

Ordförande för ägaren Svenskt Näringsliv är Jacob Wallenberg. Valberedni­ngens ordförande i Alecta

ARKIVBILD: CLAUDIO BRESCIANI

är Kenneth Bengtsson, som också är överstyrel­sens ordförande. Han är också ordförande för SJ och har tidigare varit vd för Ica-gruppen.

” Nu har det varit lite för många händelser kopplade till Alecta för att ägarna bara ska kunna sitta still i båten

Joacim Olsson Aktiespara­rna

Själv skyller han på de två som hoppat av.

– Jag har aldrig råkat ut för så olyckliga omständigh­eter, att en person (Rohde) har befunnit sig i en parallell process som är en konkurrent utan att delge det för oss och i det andra fallet (Åkerström) hinner man till och med bli vald till ordförande innan man reagerar på att man faktiskt inte är lämpad, säger Bengtsson till Dagens industri.

 ?? ?? Kenneth Bengtsson, överstyrel­sens ordförande för Alecta och även valberedni­ngens ordförande.
Kenneth Bengtsson, överstyrel­sens ordförande för Alecta och även valberedni­ngens ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden