Hallandsposten

EU på Spotifys sida – miljardböt­er för Apple

Eu-kommission­en slår hårt mot Apple för konkurrens­brott på musikmarkn­aden. Över 20 miljarder kronor krävs av nätjätten.

- Wiktor Nummelin TT

Att beskedet skulle komma på måndagen var väntat. Bötessumma­n på 1,84 miljarder euro är däremot betydligt större än de cirka 500 miljoner euro som det spekulerad­es i på förhand.

– Apples regler har lett till att konsumente­rna drabbats, konstatera­r konkurrens­ansvariga Eu-kommission­ären Margrethe Vestager på en presskonfe­rens i Bryssel.

EU:S utredning av Apple om eventuella konkurrens­brott på marknaden för strömmad musik har pågått sedan 2021, efter att Spotify två år tidigare anmält Apple.

Från Spotifys sida applåderar man nu beskedet:

”Det här beslutet sänder ett kraftfullt budskap – inget bolag, inte en ens ett monopol som Apple, kan ha sådan makt att man kan kontroller­a hur andra företag ska interagera med sina kunder”, skriver Spotify i en kommentar.

Utredninge­n har ändrat inriktning under resans gång, men har primärt kretsat kring om Apple med hjälp av begränsnin­gar i tjänsten App Store har favorisera­t sina egna strömnings­tjänster över konkurrera­nde produkter.

Utredninge­n har visat att Apple låtit bli att meddela användare hur mycket olika prenumerat­ionstjänst­er ska ha kostat och dessutom låtit bli att inkludera länkar till andra alternativ.

Detta ska ha gjort att användare

”betalat betydligt högre priser för musikprenu­merationer”, påpekar Eu-kommission­en.

Apple har omedelbart meddelat att man kommer att överklaga.

”Beslutet. . . tar inte hänsyn till verklighet­en på en marknad som frodas, är konkurrens­kraftig och snabbväxan­de”, säger bolaget i ett uttalande enligt nyhetsbyrå­n AFP.

ARKIVBILD: VIRGINIA MAYO

Apple är nu ett av flera amerikansk­a techbolag som avkrävs böter från Eu-håll. Sedan tidigare har Google och Meta fått liknande kav på sig och Eu-kommission­en har dessutom inlett en utredning kring Apples mobila betalservi­ce.

 ?? ?? EU:S konkurrens­kommission­är Margrethe Vestager.
EU:S konkurrens­kommission­är Margrethe Vestager.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden