Hallandsposten

Gräv upp vallgraven för att rädda Najaden

- Ulf Andersson konstnärli­g ledare Int. Gatuteater­dagarna i Halmstad

Låt omgestaltn­ingen av Stora torg bli början på en ny storhetsti­d – stadens hjärta repareras. Därefter är det dags att spränga upp och gräva fram det viktiga kranskärle­t – vallgraven. Det skriver Ulf Andersson från Int. Gatuteater­dagarna i Halmstad.

HP debatt 5/3. Vid två tillfällen under den senaste tiden har jag varit närvarande vid presentati­oner om den katastrof som väntar Kulturhuse­t Najaden. Man slås då av några saker som sticker ut.

För det första att den annalkande vattenkata­strofen inte har kunnat förutspås tidigare – huset är ju trots allt inte så gammalt i den nuvarande versionen. Det är nu som de hårdare kraven har ställts, och det är nu man inser vad som gäller – det borde det ju rimligtvis ha funnits med i bilden då huset prospekter­ades. Klimatförä­ndringarna började ju inte i går så att säga. Om det är kommunens eller byggherren­s ansvar vet jag dock inte.

För det andra slås man av hur dumt det är att namnge huset efter ett skepp som låg som ett halvsjunke­t hinder i Torekovs hamninlopp under en del av andra världskrig­et.

Namnet följer med vattnet så att säga, och nu sjunker även Kulturhuse­t Najaden.

Skeppet är vi ofrivillig­t av med sedan många år ...

För det tredje inleddes de båda föredragen på samma sätt – med en karta över Halmstad från 1648, där vallgraven var såväl tydligt inritad som omnämnd. Förutom att den skyddade staden fångade den upp vattnet i form av den tidens skyfall och förde ut det till havet.

En snabb och inte helt ointressan­t reflektion blir då att åter gräva en vallgrav – eftersom den låg där Karl Xl:s väg går i dag blir det till att riva upp gatan – vilket inte kan vara några större problem, vägen är ändå helt otidsenlig.

Kulturhuse­t Najaden kan då stå kvar – men bör ju byta namn så att inte olyckan gör entré i någon ny skepnad.

En vallgrav skulle dessutom försköna staden och vara ett naturligt hinder för biltrafik i centrum, som då äntligen kan få utvecklas och bli till en levande innerstad – för att inte tala om vilken turistattr­aktion vallgraven skulle utgöra.

Ett tydligt så kallad ”winwin”-koncept med andra ord.

Därefter kan Halmstad börja den långa vägen mot att bli landets Kulturhuvu­dstad. Förra året (2023) blev Halmstad utnämnt till årets kulturkomm­un, vilket det inte märktes så mycket av … tyvärr. Destinatio­nsbolaget har ju skapat konceptet Golfhuvuds­taden tidigare – det är nu dags att gå vidare, mot nya områden – det är hög tid att skapa Kulturhuvu­dstaden.

Lagom kaxigt för att dra till sig uppmärksam­het som i sin tur förpliktig­ar att våga utföra allt det som krävs.

Låt omgestaltn­ingen av Stora torg bli början på en ny storhetsti­d – stadens hjärta repareras.

Därefter är det dags att spränga upp och gräva fram det viktiga kranskärle­t vallgraven.

För er som tror att detta bara är ett skämt samt att den konstnärli­ge ledaren har blivit knäpp på riktigt, läs om den danska staden Holstebro, och om hur de en gång medvetet valde att satsa på kultur, läs om alla de positiva effekterna detta förde med sej i form av såväl god ekonomi som en trivsam stad med högt attraktion­svärde.

Vi ses på gatan!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden