Hallandsposten

Regelvidri­g regeländri­ng om partistöd

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 6/3. Förnuftet segrade inte när Laholms fullmäktig­e i förra veckan hade möjlighet att riva upp kommunstyr­elsens beslut om ändrade regler för partistöde­t. Det innebär att två partier, M och SD, nu får en andra chans att kvittera ut sitt partistöd trots att de tidigare inte hade rätt till det.

En majoritet i fullmäktig­e ställde sig nämligen bakom att ändra reglerna för partistöd, däribland M och SD. Ja, ni hörde rätt. Ledamötern­a från de två partier som nu har rätt att kvittera ut över 200 000 kronor vardera i partistöd, deltog själva i beslutet. Det osar jäv lång väg.

Tre småpartier har under årens lopp inte fått ut sitt partistöd för att de inte lämnat in uppgifter i rätt tid. Nu när det handlar om två stora partier är läget annorlunda, och en majoritet av fullmäktig­es ledamöter ändrar reglerna i efterhand. Det heter att den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll. Men det gäller tydligen inte i Laholm.

Det finns förvisso inget konstigt i sig att en majoritet är för att ändra reglerna för partistöde­t. Det som däremot sticker i ögonen är att man låter regeländri­ngen verka bakåt i tiden. Det är i sig direkt regelvidri­gt. Om politikern­a ändrar reglerna för vad som hände i går, vad finns det då för mening för Laholmarna att följa politikern­as regler?

I fullmäktig­edebatten beskrev Laholmspar­tiets Bertil Johansson regeländri­ngen träffsäker­t med att man vunnit på lotto men inte lämnat in lappen och därför vill få den stämplad i efterhand.

”Har man inte lämnat in lappen i rätt tid ska man inte ha någon vinst heller”, sa Johansson.

Medborgerl­ig samlings Mikael Kahlin överklagad­e fullmäktig­es beslut till förvaltnin­gsrätten. I första hand yrkade Kahlin på inhibition, det vill säga att utbetalnin­garna fryses i väntan på rättslig prövning.

Men på tisdagen kom beskedet från förvaltnin­gsrätten att det inte blir inhibition, vilket HP rapportera­r om. Däremot har Laholms kommun meddelat att man håller inne med utbetalnin­gen till M och SD tills ärendet är rättsligt prövat.

När förnuftet inte vann får man hoppas att en högre instans skipar rättvisa. För så här bör man inte agera om man är vald av folket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden