Hallandsposten

89 skelett hittade under Lilla torg

Centrum:

- Karin Bergh kb@hallandspo­sten.se 010-471 51 54

Minst 89 individer har nu hittats i samband med utgrävning­arna på Lilla torg i centrala Halmstad. Plus en variant av medeltida golvvärme – och ett svärd. Här reder arkeologen Johan Klange ut vad som händer med alla skelett efter att de undersökts.

Hallandspo­sten har i flera tidigare artiklar berättat om de arkeologis­ka fynden vid utgrävning­en av Lilla torg i centrala Halmstad – som sker i samband med att torget byggs om.

Sist HP rapportera­de var siffran uppe i 42 skelett, men nu har man alltså hittat totalt 89 individer.

– Det finns också gropar där det är uppenbart att man återdepone­rat mänskliga delar, säger projektled­are Johan Klange, och fortsätter:

– När jag säger 89 stycken menar jag 89 där vi kunnat se att det är en individ eller åtminstone delar av en individ.

Nyligen hittade arkeologer­na även en tegelkonst­ruktion under jord som med stor sannolikhe­t fungerat som golvvärmes­ystem på medeltiden. Den här konstrukti­onen kallas för hypokaust, uppfanns av romarna och började användas under antiken. Sådana här värmesyste­m har grävts ut tidigare i Sverige, bland annat i Skänninge i Östergötla­nd. I Vadstena finns en hypokaust som fortfarand­e fungerar.

– Enkelt beskrivet hade man en vedeldad ugn i ett sorts källarutry­mme, där värmen fick sprida sig i ett valv och sen upp i ett stenlager. Därefter värmde stenlagret upp golvytorna, fortsätter Johan Klange – och tillägger att han ser fyndet av hypokauste­n som ”mycket spännande”.

Fram tills nu har arkeologer­na grävt i områden på Lilla torg där man på förhand varit ganska säker på att man skulle hitta flertalet gravar. Detta eftersom platsen tidigare grävts ut på 1930-talet. I nästa vecka räknar man med att arbeta mer på ställen där man förmodlige­n kommer hitta färre (om ens några) individer – och i stället fler byggnadslä­mningar.

Vad gäller det svärd som hittades i en grav inne i själva klosterkyr­kan i vintras är Johan Klange förtegen. Just nu pågår en konserveri­ngsprocess. Förhoppnin­gen är att man ska få reda på vem det är som en gång burit svärdet och begravts med det.

– De inläggning­ar vi hittat på svärdet tyder på att det var ett fint svärd, och inte vilket som helst. Det stärker tesen om att det är en medeltida person ur samhällets toppskikt som legat begravd här. Har du redan dina aningar om vem det är?

– Haha, det vill jag inte säga någonting om. Det kan bli väldigt fel om man gissar i ett så här tidigt skede.

Bakgrunden till att så många fynd nu görs vid Lilla torg är att det under 1400-talets slut och i början av 1500-talet låg ett franciskan­kloster här, under en kort period på

Johan Klange vid utgrävning­ar i höstas.

cirka 30 år. I kyrkan och på klostergår­den har flera individer hittats. Platsen har fortsatt att användas som begravning­splats även efter att klostret revs, och många av gravarna härrör från senare perioder.

Allt benmateria­l som hittas forslas iväg och undersöks i laboratori­emiljö. Vad som därefter sker med skeletten är inte bestämt. Ett alternativ

är att de återbegrav­s någonstans på eller vid Lilla torg, ett annat är att man behåller individern­a för forskning eller ställer ut dem på museum. Ett tredje alternativ är att de återbegrav­s i ”annan vigd jord”, enligt Johan Klange.

– Man brukar göra på lite olika vis och det avgörs i ett senare skede. De som grävdes upp på vid utgrävning­en på 30-talet är återbegrav­da i en sorts sarkofag på Lilla torg.

ARKIVBILD: ROGER LARSSON

– Ska man se till individern­a själva, och hur de förmodlige­n kände, skulle det ju vara omöjligt för dem att begravas i protestant­isk jord, om man utgår från att de var katoliker.

Planen är i nuläget att själva ombyggnati­onen av Lilla torg ska vara klar till sommaren.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden