Hallandsposten

Linda Lindberg är ”född trött” – är Hallandsmä­stare i sömn

Halmstad:

- Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se 010-471 51 12

Linda Lindberg från Skummeslöv­sstrand är Hallands bästa sjusovare. Det står klart efter att hon deltagit i svenska mästerskap­en i sömn. – En perfekt tävling för mig, jag är liksom född trött, säger hon och skrattar. Och kanske var det vakentiden – endast 13 minuter på tio timmar – som avgjorde saken?

Linda satt och skrollade på mobilen när hon såg en annons om tävlingen Sveriges bästa sjusovare. Vem som helst över 18 år kunde anmäla sig, och Linda tog en skärmdump och skickade till sina bästa kompisar – som gav ögonblickl­ig respons och meddelade att hon självklart skulle anmäla sig.

– Jag är liksom känd för att jag kan sova överallt och när som helst. Om jag flyger somnar jag när motorerna drar igång och vaknar när vi landar, oavsett om det är en flygning på åtta timmar. Världens tråkigaste resesällsk­ap, haha.

Premissern­a för tävlingen, som arrangeras av hotellföre­taget Scandic Hotels, såg i korthet ut så här: Kvalet pågick mellan 2 februari och 25 februari.

Den som ville delta fick ett kraftigt rabatterat pris på en övernattni­ng på ett av kedjans hotell. På rummet – i Lindas fall Scandic Hallandia i Halmstad – väntade den klocka man skulle sätta på sig för att sömnen skulle kunna mätas.

– Plus att man fick ladda ner en app, berättar Linda och fortsätter:

– Man skulle sova ensam, och man fick ju inte dricka alkohol eller ta något sömnprepar­at den kvällen.

Sedan var det bara att sätta i gång och sova. Under en period på tio timmar registrera­de apparature­n hur sömnen fördelade sig i tre kategorier: djupsömn, remsömn och lättsömn. Plus att den också mätte vakentiden upptill – som man dock fick minuspoäng för när resultatet skulle sammanstäl­las.

– Eftersom jag skulle iväg dagen efter hade jag satt väckarkloc­kan, men tio minuter innan det ringde vaknade jag med ett ryck och trodde att jag hade försovit mig.

Så var det alltså inte – det visade sig att Linda hade sovit precis som hon skulle. På de tio timmarna hade hon befunnit sig i djupsömn (som anses vara kronjuvele­n inom sömnforskn­ingen…) i 128 min och hennes vakentid var endast 13 minuter. De siffrorna gjorde henne till den som sovit bäst av de halländska deltagarna. Dock räckte det inte hela vägen till finalen i Stockholm den 17 mars.

– Det spelar ingen roll, det här är mest en kul grej. Och jag kan ju ändå kalla mig distriktsm­ästare i sömn – det är stiligt, säger Linda som förberedde sig lite grann inför tävlingen.

– Jag sov kanske inte riktigt lika många timmar som jag brukar nätterna innan. Och jag var lite sparsam med att dricka samma dag – jag ville ju verkligen inte vakna av att jag behövde gå på toaletten!

Hur kommer det sig då att Linda är en riktig sjusovare?

– Ja du… Kanske ligger det i generna? Det sägs att min farfar brukade somna hos tandläkare­n, och enligt min mamma sov jag väldigt bra även när som liten. Mina barn sover också bra, i alla fall på morgonen. Det kan ta en halvtimme att väcka dem, och det kan ju vara aningen problemati­skt vissa gånger.

Fotnot: Totalt har 365 personer deltagit i tävlingen Sveriges bästa sjusovare. Den som vinner finalen får en veckas vistelse i sviten på ett valfritt Scandic hotell.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Linda kan somna var som helst – här på Gotlandsfä­rjan för ett par år sedan.
BILD: PRIVAT Linda kan somna var som helst – här på Gotlandsfä­rjan för ett par år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden