Hallandsposten

Här är världens snabbaste solbil på is

Halmstad: I helgen slog en grupp studenter från Högskolan i Halmstad världsreko­rd. På Storsjön i Gästriklan­d kom den soldrivna elbilen Sven upp i en hastighet av 100 kilometer i timmen – på is.

- Karin Bergh kb@hallandspo­sten.se 010-471 51 54

– Vad jag vet är det ingen som kört en soldriven elbil på is förr, någonstans i världen, säger Alma Ahlgren, en av totalt tre förare i helgen som gick.

Bakom projektet med den soldrivna bilen står Halmstad University Solar Team: en ideell och studentdri­ven organisati­on, med en strävan mot en hållbar framtid för fordonsind­ustrin.

I fredags och lördags arrangerad­es Speed weekend i Årsunda vid Storsjön i närheten av Sandviken, där deltagarna tävlar i fartrekord på is med alla möjliga typer av fordon.

– Det var allt från jetdrivna sparkar till Porschar som var ute på isen, men vi var de första som någonsin deltagit med vår typ av fordon, fortsätter Alma Ahlgren.

Därmed slog alltså studentern­a från Halmstad världsreko­rd, när deras bil Sven kom upp i en snitthasti­ghet på 100,94 kilometer i timmen på isen i Mellansver­ige.

– Det var jättekul att vara där och många visade stort intresse för vår bil. Som ideell organisati­on är det viktigt att synas och knyta kontakter.

Hallandspo­sten har tidigare skrivit om när teamet från Halmstad deltagit i Bridgeston­e World Solar Challenge i Australien – ett av världens största solbilsrac­e med en sträcka på totalt 300 mil. Planen är att ställa upp där även 2025 när tävlingen anordnas nästa gång.

– Men redan nu i september ska vi köra ett 24-timmars endurance

BILD: TOMAS NORDSTRÖM/FOTOTUMMEN

race i Belgien, så det ska bli riktigt kul.

Fram tills dess får teamet njuta av att titulera sig världsmäst­are i hastighet på is med en soldriven elbil, vilket inte är det sämsta.

Och om någon undrar varför bilen heter Sven kommer svaret här: Den är döpt efter uppfinnare­n, maskininge­njören och industrima­nnen Sven Wingqvist, som uppfann nya typer kullagerko­nstruktion­er i början av 1900-talet.

 ?? ?? Halmstad University Solar Team. Alma Ahlgren längst till höger.
Halmstad University Solar Team. Alma Ahlgren längst till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden