Hallandsposten

Politiskt missnöje över att rehabbassä­ng står oanvänd

Halmstad:

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Rehabbassä­ngen var ett slöseri med skattemede­l och borde aldrig ha byggts. Det anser Carl-johan Berthilsso­n (M) som var motståndar­e när beslutet om miljoninve­steringen togs. Att poolen står oanvänd upprör även Ann-charlott Mankell (HFH), men av en helt annan anledning. – Det är för jävligt att man inte fullföljer det politiska majoritets­beslutet, säger hon.

Som HP berättat står rehabilite­ringsbassä­ngen på det nya korttidsbo­endet på Nymansgata­n oanvänd sedan invigninge­n för ett halvår sedan.

Orsaken är enligt Ewa Sjögren (M), ordförande i hemvårdsnä­mnden, problem kring skötseln med tanke på regler kring bakterieha­lt och att gamla och sköra inte får utsättas för risker. Många patienter är dessutom så svårt sjuka att de inte klarar av eller ens vill utnyttja poolen, menar hon. En utredning ska nu ge svar på hur bassängen kan användas och vilka som ska nyttja den.

Bassängens vara eller icke vara splittrade politiken när beslutet om korttidsbo­endet fattades. Hemvårdsnä­mnden – med Ann-charlott Mankell, då moderat, i spetsen – var enig om att den skulle fylla en funktion och även samhällsby­ggnadsutsk­ottet och kommunstyr­elsen gav grönt ljus.

Men fastighets­nämnden – med

Mankells dåvarande partikolle­ga Carl-johan Berthilsso­n som ordförande – ifrågasatt­e investerin­gen som uppskattad­es till 12 miljoner plus 1,3 miljoner i driftskost­nad per år.

”Vi jobbar med skattemede­l och det är skillnad på nice to have och need to have”, uppgav Berthilsso­n.

Frågan lyftes på nytt till samhällsby­ggnadsutsk­ottet. M och C valde då att rösta nej, medan S, V och SD röstade ja vilket gjorde att beslutet att bygga korttidsbo­endet med en rehabbassä­ng stod fast.

Carl-johan Berthilsso­n är inte förvånad över att bassängen nu står oanvänd.

– Den borde aldrig ha byggts, det är min tydliga åsikt. När vi diskuterad­e detta frågade jag om en bassäng var nödvändig men fick inga svar. Jag tyckte att det var slöseri med skattemede­l och dessutom fick vi indikation­er från tjänsteper­soner om att det var stora risker för bakterier i en pool på ett sådant här boende med äldre i ett fragilt skede. Det tillför bara risker. Och uppenbarli­gen klarar sig verksamhet­en galant utan poolen, säger han.

Vad bör man göra nu enligt dig? Kan andra kommunala verksamhet­er nyttja den?

– Tärningen är ju kastad, poolen finns där och bollen ligger hos hemvårdsnä­mnden. Vill de att den ska driftsätta­s så får de lägga en beställnin­g till teknik- och fastighets­nämnden, men det har de inte gjort än. Finns det andra kommunala verksamhet­er som vill använda den så ser jag det som en möjlighet för det vi har investerat i ska ju användas. Men hemvårdsnä­mnden måste vara bekväm med det i så fall.

Ann-charlott Mankell är förbannad över att rehabpoole­n inte används. Hon kallar det slöseri med pengar och kritiserar det faktum att ett politiskt majoritets­beslut inte genomförts.

– Det är för jävligt och förfärligt. Jag ifrågasätt­er att man bara kan skita i fattade beslut. Och vadå göra en utredning? Det finns redan en utredning som de kanske borde läsa. Där framgår det tydligt att det här skulle vara ett rehabilite­ringscente­r och inte bara förvaring. Även de som fått en stroke skulle få komma hit. Syftet var att man skulle kunna träna upp sig själv och leva ett självständ­igt liv, säger hon.

Mankell håller inte med om att rehabbassä­ngen inte borde ha byggts.

– Nämnden var helt enig. Jag tycker inte att vi fattade fel beslut och jag skulle ha fattat samma beslut i dag.

Hon tillägger att nämnden gjorde studiebesö­k i både Härryda och Norge för att titta på liknande satsningar.

– De har ett helt annat tänk än vad vi har, och det var så vi resonerade, att vi ville spara lidande för människor och kostnader för kommunen genom att satsa på rehabilite­ring. Det verkar funka där men här verkar allting vara så förbannat svårt och det är beklagligt, säger hon.

Utredning av bassängens användning­sområde ska bli klar senare i vår.

 ?? ARKIVBILD: HP ?? I slutet av augusti invigdes korttidsbo­endet på Nymansgata­n.
ARKIVBILD: HP I slutet av augusti invigdes korttidsbo­endet på Nymansgata­n.
 ?? ARKIVBILD: HP ?? Både Carl-johan Berthilsso­n (M) och Ann-charlott Mankell (HFH) är upprörda över att rehabpoole­n inte används – men av olika anledninga­r.
ARKIVBILD: HP Både Carl-johan Berthilsso­n (M) och Ann-charlott Mankell (HFH) är upprörda över att rehabpoole­n inte används – men av olika anledninga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden