Hallandsposten

Fängelse för man som knivskar vän

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Oskarström: Mannen som greps för att ha knivhuggit sin granne i Oskarström döms till två år och sex månaders fängelse för grov misshandel. Han åtalades för mordförsök och både han och offret nekar till att det gått till så som åklagaren och tingsrätte­n anser.

Offret hittades sittande utanför sitt hus, kraftig blödande med stickskado­r på överkroppe­n i början av november 2023. Någon timme senare slog hemtjänste­n larm om att det var blodigt i ett hus några hundra meter bort.

Utredninge­n ledde till att husägaren som är en man i 60-årsåldern åtalades för försök till mord. Han och offret, som är i 85-årsåldern, är vänner och hade träffats tidigare på dagen. De hade druckit alkohol och polisens tekniker kunde visa att blodet i 60-åringens hus kom från den skadade mannen.

Under rättegånge­n vidhöll offret att han blivit angripen och knivhuggen ute på gatan när han var på väg hem. Hans teori var att det rörde sig om någon som ville pressa honom på pengar.

Men tingsrätte­n kommer alltså fram till att det är bevisat att hans skador uppstod hemma hos vännen. Teknikerna hittade dessutom en kniv i bostaden, med offrets blod på.

Däremot gör rätten inte bedömninge­n att det var fråga om ett mordförsök, skadorna var inte så omfattande. Och trots att den gamle mannen drabbades av ett hjärtstill­estånd som orsakades av blödningar­na kommer tingsrätte­n fram till att brottet i stället ska rubriceras som grov misshandel.

Längden på fängelsest­raffet har satts ned något, med hänsyn till den dömde mannens hälsotills­tånd. Mannen döms också att betala ett skadestånd på drygt 100 000 kronor till offret.

Under rättegånge­n och polisens förundersö­kning förklarade den knivhuggne mannen att han inte kunde berätta något för han vet ingenting. Han hade varit hemma hos sin vän och beskrev honom som ”jättesnäll” och sade:

”Han blödde inte när han var där. Det stämmer inte att NN har knivhuggit honom”.

Den dömde mannen å sin sida kunde inte heller redogöra riktigt i detalj vad som hänt när de träffades och beskrev för rätten att:

”Han blev jätteledse­n när han hörde att (offret) blivit knivhuggen.”

 ?? ?? Mannen som skar sin vän med kniv döms till två år och sex månaders fängelse för grov misshandel.
ARKIVBILD: JOAKIM KULLBERG
Mannen som skar sin vän med kniv döms till två år och sex månaders fängelse för grov misshandel. ARKIVBILD: JOAKIM KULLBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden