Hallandsposten

Fakta: Så är hälsoturis­men tänkt att fungera

-

Sedan 2017 finns en särskild förordning i Turkiet som reglerar hur den internatio­nella hälsoturis­men ska fungera. Bland annat ska alla verksamhet­er som vill ingå i systemet ansöka om auktorisat­ion hos Hälsominis­teriet och kan då tilldelas ett certifikat.

För att få ett certifikat ska en lång rad kriterier vara uppfyllda. För de agenturer som förmedlar hälsotjäns­terna gäller bland annat att de ska erbjuda detaljerad informatio­n om vilka vårdinrätt­ningar som kan erbjuda den vård som efterfråga­s.

Hälsoturis­ten ska få informatio­n om den behandland­e läkarens yrkesbakgr­und och en detaljerad behandling­splan, innan man kommer till vårdinrätt­ningen. Betalninge­n ska kunna sättas in på ett konto och priset för olika tjänster bestäms av hälsominis­teriet. På kvittot ska tydligt framgå vad olika tjänster har kostat, exempelvis transporte­r, boende, operations­material och läkemedel.

Vårdinrätt­ningar som tar emot hälsoturis­ter ska ha ett visst antal poäng i hälsokvali­tetsbedömn­ingar och ska granskas av en inspektion­sgrupp innan de godkänns. Involverad personal ska uppfylla vissa kompetensk­riterier.

Ett samtyckesf­ormulär, på turistens eget språk, ska underteckn­as av både behandland­e läkare och turisten och efter operatione­n ska en sammanfatt­ning av den vård som getts och instruktio­ner om eftervård lämnas på patientens eget språk.

När Jeanette Bengtsson bokade sin operation via Estherian Clinic var det inte mycket av detta som följdes. På hennes bokningsbe­kräftelse nämns bara kirurgens namn, inget om hans kompetens eller var operatione­n ska utföras.

Hon var också tvungen att betala kostnaden, 6 489 euro, kontant och skulle annars få betala 18 procent extra i en ”kortavgift”. Av bokningsbe­kräftelsen framgår inte hur paketprise­t räknats fram.

Estherian Clinic har ett certifikat för att verka inom den internatio­nella hälsoturis­men i Turkiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden