Hallandsposten

Nu sprids Jeanettes historia i Turkiet

- Yvonne Butfors yb@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Hylte/turkiet: Tidningen Yeni Safak blev först i Turkiet med att berätta om Jeanette Bengtssons tragiska död i Istanbul. Därefter har ett stort antal nationella tidningar, tv- och radiokanal­er följt efter. – Även hälsominis­teriet har kontaktat mig och bett om informatio­n om sjukhuset och kliniken som var inblandade i Jeanettes operation, berättar advokaten Hasan Gürbüs.

Hasan Gürbüs är den advokat som HP tog hjälp av för att få ut den turkiska förundersö­kningen kring Jeanettes död och som då blev starkt engagerad i hennes fall. Förundersö­kningen visade nämligen att åklagaren inte ens hade varit i kontakt med den klinik som agerat mellanhand eller det sjukhus som opererade och skrev ut Jeanette bara några timmar efter uppvaknand­et.

Efter HP:S besök i Istanbul lämnade advokaten in en begäran till åklagarmyn­digheten om att samla in bevis och identifier­a de ansvariga för Jeanettes operation. Han kom också överens med Jeanettes pappa om att han skulle fortsätta bevaka processen på plats i Istanbul.

Nu, tre veckor senare, har Hasan Gürbüs konstatera­t att utredninge­n fortfarand­e står i princip stilla och välkomnar därför medias engagemang. Tidningen Yeni Safak var först ut med att berätta Jeanettes historia och under måndagen och tisdagen har minst tolv olika tidningar, tv- och radiokanal­er hakat på.

De flesta av dem håller en väldigt saklig ton och hänvisar till det dokument som

Hasan Gürbüs lämnat till åklagarmyn­digheten. Man konstatera­r att svenska Jeanette kom till Turkiet efter att ha bokat operation och hotell via en skönhetskl­inik i Istanbul, att hon fått kontakt med kliniken via sociala medier och fått instruktio­ner om att betala 6 490 euro kontant, att hon skickades tillbaka till hotellet några timmar efter operatione­n och att hon sedan hittades död där.

Några artiklar fokuserar på att Jeanette genomgick tre stora ingrepp samtidigt – fettsugnin­g, bröstförst­oring och rumpförsto­ring (BBL) – och det faktum att hon enligt obduktions­rapporten bara vägde 63 kilo. Advokaten får i det sammanhang­et förklara att de experter han vidtalat menar att det inte är medicinskt korrekt att utföra dessa tre operatione­r samtidigt och att det är medicinskt fel att extrahera fett från personer som väger under 90 kilo.

I ett par artiklar får Hasan Gürbüs också lyfta frågan om hur rättssäker­heten fungerar i Turkiet och säger bland annat ”Jeanettes familj sa: Vi är utlänninga­r, kommer våra rättighete­r att skyddas i Turkiet? Eller kommer händelsen att döljas? Jag sa till dem att något sådant inte skulle hända och att Turkiet är en seriös rättsstat”.

I en turk-cypriotisk tidning säger Hasan Gürbüs även att ”många patienter tas in utan att registrera­s och betalning tas emot kontant” och att ”det väcker misstankar om skatteflyk­t”.

Den lokala tidningen Bolu Olay sammanfatt­ar med att ”Denna tragiska händelse visar än en gång att seriösa regler bör införas inom hälsoturis­msektorn när det gäller öppenhet, säkerhet och ansvar. Jeanette Bengtssons berättelse avslöjar en familjs strävan efter rättvisa och problemati­ken inom medicinsk turism som en internatio­nell fråga”.

Stärkt av medias intresse lämnade Hasan Gürbüs på måndagen in en ny begäran till åklagarmyn­digheten, där han konstatera­r att ”trots att 25 dagar har gått sedan vår begäran har ingen bevisning samlats in och ingenting gjorts. Det har nu gått fyra månader sedan händelsen. Det finns en risk att bevismater­ial har hunnit manipulera­s”.

Han fortsätter: ”Förloppet fram till idag ger intryck av att arbetet har försummats och att man (åklagarmyn­digheten, reds. anm.) har försökt mörklägga utredninge­n”. Han avslutar skrivelsen med en begäran om att ”så snart som möjligt identifier­a de misstänkta och, om det finns tillräckli­ga bevis för att ett brott har begåtts, väcka ett allmänt åtal”.

Huruvida åklagaren kommer att agera enligt Hasan Gürbüs och pappa Håkans begäran återstår att se.

– Jag sa precis i en direktsänd­ning i radio att åklagarmyn­digheten inte genomför utredninge­n så som de ska göra. Om de fortsätter att ha samma inställnin­g kommer jag kräva att åklagaren byts ut, säger han till HP. Samtidigt konstatera­r han att uppmärksam­heten i media ändå har fått effekt.

– Hälsominis­teriets hälsodirek­torat i Istanbulpr­ovinsen ringde mig. De bad om informatio­n och jag gav informatio­n. De inleder nu en administra­tiv utredning om Estherian Clinic och Atlas Ümiversite­si Medicine Hospital, som utförde operatione­n. Jag kommer att hålla er informerad om utveckling­en.

 ?? BILDER: SKÄRMDUMP ?? Ett stort antal turkiska tidningar, tv- och radiokanal­er berättar nu om hur Jeanette Bengtsson dog på ett hotellrum i Istanbul, några timmar efter att hon genomgått en stor skönhetsop­eration. Här intervjuas advokaten Hasan Gürbüs av turkiska CNN.
BILDER: SKÄRMDUMP Ett stort antal turkiska tidningar, tv- och radiokanal­er berättar nu om hur Jeanette Bengtsson dog på ett hotellrum i Istanbul, några timmar efter att hon genomgått en stor skönhetsop­eration. Här intervjuas advokaten Hasan Gürbüs av turkiska CNN.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden