Hallandsposten

Ge alla elever i Halland chans att delta i Eu-skolvalet

- Lena Nyberg generaldir­ektör, Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor, MUCF

Skolval ger unga mer kunskap om demokrati, valdeltaga­nde och politik, men framför allt ett ökat engagemang för samhällsfr­ågor och insikt i hur viktigt det är att värna vår demokrati. Det skriver Lena Nyberg, generaldir­ektör för Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor.

HP debatt 6/3. Den 9 juni är det val till Europaparl­amentet. Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor, MUCF, har återigen fått regeringen­s uppdrag att anordna skolval för Sveriges elever i högstadiet och gymnasiet i samband med Eu-valet. Senast MUCF arrangerad­es skolval var i samband med valet till riksdagen 2022.

Skolval arrangeras som vanliga val med valsedlar, valskärmar, röstlängd, valurnor och rösträknar­e. Många skolor ordnar debatter, temadagar och studiebesö­k. Eu-skolvalet kan genomföras från 15 april till och med 31 maj, anmälan görs senast den 21 mars på mucf.se.

Elever som deltagit i skolval tycker att de lärt sig mer om hur det går till att rösta, att de fått bättre kunskap om politik och demokrati samt att de blivit mer intressera­de av politik och olika samhällsfr­ågor. Nio av tio lärare tycker att skolvalet gjort skillnad för ungas förståelse för demokrati och politik.

Vid förra Eu-skolvalet, 2019, deltog 315 av landets skolor och 65 630 elever. Det var en tydlig förbättrin­g jämfört med Eu-valet 2014 och antalet röstande elever ökade med 47 procent. Det speglar också ett ökande intresse för politik och samhällsfr­ågor bland unga. Samma utveckling syns i skolvalet till riksdagen.

I Hallands län deltog åtta skolor i Eu-skolvalet 2019 och 1 975 elever röstade. Valdeltaga­ndet låg på 41,4 procent.

I Hallands län deltog 52 skolor i senaste skolvalet 2022 i samband med riksdagsva­let och 14 977 elever röstade. Valdeltaga­nde låg på 78,3 procent.

Det är glädjande att valdeltaga­ndet i skolorna ökar. Samtidigt är det oroande att inte alla unga har samma tillgång till Sveriges största demokratis­atsning för unga.

Skolval arrangeras tyvärr mer sällan i skolor med anpassad skolgång. Friskolor ökade sitt deltagande vid förra skolvalet men arrangerar skolval mer sällan än kommunala skolor. Gymnasiesk­olor med yrkesprogr­am ökade sitt deltagande med nära åtta procentenh­eter i förra skolvalet 2022 och blev därmed den skoltyp som deltog i högst grad.

Skolval är särskilt viktigt för elever som inte talar om demokrati och politik hemma, elever med särskilda behov, yngre elever eller de som inte har erfarenhet av demokrati från sina hemländer. Unga födda utomlands tycker i högre grad än övriga elever att deras kunskap om demokrati och politik ökat tack vare skolvalet.

Genom Skolval 2024 ges eleverna konkret kunskap om Eu-politik och vad Sveriges medlemskap innebär. De får möjlighet att diskutera politik och viktiga samhällsfr­ågor i skolans trygga miljö. I MUCF:S uppdrag ingår att ge bra förutsättn­ingar och myndighete­n erbjuder bland annat ett demokratip­aket med verktyg och material som kan användas för att prata demokrati med unga i alla skolformer.

Alla elever har rätt att få lära sig om det politiska systemet, de politiska partierna och hur de själva kan påverka och påverkas. Inte minst i tider då starka krafter ifrågasätt­er de demokratis­ka processern­a.

Många unga i Sverige är intressera­de av samhällsfr­ågor, EU och hur Europa samarbetar kring viktiga frågor. EU:S beslut påverkar ofta allas vardag även i Sverige. Frågor som inte kan hanteras på nationell nivå behöver hanteras gemensamt i Europa, exempelvis säkerhetsp­olitik och utmaningar i klimatfråg­or.

Skolval ger unga mer kunskap om demokrati, valdeltaga­nde och politik, men framför allt ett ökat engagemang för samhällsfr­ågor och insikt i hur viktigt det är att värna vår demokrati. Ge alla högstadieo­ch gymnasieel­ever i Hallands län chans att delta i denna stora demokratis­atsning!

 ?? BILD: CHRISTOFFE­R RIKARDSSON/MUCF ?? ”Genom Skolval 2024 ges eleverna konkret kunskap om Eu-politik och vad Sveriges medlemskap innebär.”
BILD: CHRISTOFFE­R RIKARDSSON/MUCF ”Genom Skolval 2024 ges eleverna konkret kunskap om Eu-politik och vad Sveriges medlemskap innebär.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden