Hallandsposten

Lag om visitation­szoner ska inte tidbegräns­as

Den nya lagen om visitation­szoner kommer inte att tidbegräns­as, som Lagrådet ville. Däremot ska lagen utvärderas efter tre år och då finns en möjlighet att dra tillbaka den om bristerna är för stora.

- Anja Haglund TT

Regeringen­s lagförslag om visitation­szoner, eller säkerhetsz­oner som man väljer att kalla det, lämnas nu till riksdagen. Det skriver företrädar­e för regeringen och SD på DN Debatt.

Lagen har skyndats på med anledning av det grova gängvåldet och var först tänkt att börja gälla redan den 1 mars. Det datumet skjuts nu fram till den 25 april.

Orsaken är enligt justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M) att regeringen behövt lite extra tid för att ta till sig Lagrådets synpunkter och göra anpassning­ar.

Lagen tidsbegrän­sas alltså inte – i stället ska lagen utvärderas efter tre år.

Utvärderin­gen ska ske antingen genom en utredning eller genom ett uppdrag till relevant myndighet. Zonerna ska bedömas utifrån flera olika perspektiv som likabehand­ling, integritet, effektivit­et och om det finns ett behov framåt att använda dem.

– Man ska se på hur zonerna används och vad de har fått för effekter, till exempel hur effektiva de varit för att förhindra skjutninga­r och sprängning­ar, säger Strömmer. Kan ni dra tillbaka lagen om det är stora problem?

– Jag föregriper inte det, men vi skriver i propositio­nen att när utvärderin­gen är gjord ska regeringen överväga om lagstiftni­ngen ska fortsätta att gälla, eller om man behöver ändra den i något avseende.

Regeringen står också fast vid att zonerna ska kunna överklagas, trots att Lagrådet pekade på att den modell som föreslås riskerar att bli ineffektiv. Ett zonbeslut gäller bara en kortare tid och kommer sannolikt att ha upphört när domstolen väl ska göra sin prövning, enligt Lagrådet.

Regeringen förtydliga­r nu vem som ska ha rätt att överklaga.

– Det är viktigt att över tid få en rättspraxi­s som gör att besluten om zonerna blir träffsäkra, därför har domstolspr­övningen stort

Justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M).

värde, säger Strömmer.

Lagen om visitation­szoner innebär att polisen får rätt att kroppsvisi­tera personer och undersöka bilar utan konkret brottsmiss­tanke. Det måste finnas en påtaglig

ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER

risk för skjutning eller sprängning i området kopplat till en konflikt mellan gäng.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden