Hallandsposten

Natoansöka­n underteckn­ad av Ungern

Ungerns nye president Tamás Sulyok har skrivit under Sveriges Natoansöka­n. Det underskriv­na dokumentet ska nu skickas till Washington och USA:S utrikesdep­artement.

- TT Malin Carlsson TT

Beskedet kommer efter att det ungerska parlamente­ts talman i lördags underteckn­ade Natoansöka­n. Ungerns parlament röstade ja den 26 februari.

Frågan hamnade på parlamente­ts bord redan sommaren 2022, men premiärmin­ister Viktor Orbáns parti Fidesz har flera gånger fördröjt omröstning­en.

Ungern är det sista av försvarsal­liansens medlemssta­ter att god

ARKIVBILD: DENES ERDOS

känna den svenska ansökan. Det underskriv­na protokolle­t kommer nu att flygas till Washington. Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g kommer sedan att bjuda in Sverige att deponera sitt anslutning­sdokument till USA.

Sverige behöver då formellt fatta ett regeringsb­eslut som godkänner det av riksdagen redan fattade beslutet om att Sverige ska gå med i Nato.

Därefter det svenska anslutning­sdokumente­t till Washington, sannolikt genom att utrikesmin­ister Tobias Billström (M) åker dit. Åslög Dahl

Biolog vid Göteborgs universite­t

stora blad i år, därför orkar de inte producera hängen till i år, säger hon.

– Det betyder inte att det blir fritt (läs:från björkpolle­n), men det blir lindrigare än förra året.

Säsongen kom i gång sent (i söder) eftersom vintern varit lång och kall. Men jämfört med hur det har sett ut historiskt så börjar säsongen generellt sett ändå tidigare i dag.

– Det är ingen tvekan om att det har hänt något när det gäller genomsnitt­lig tidigarelä­ggning av säsongen sedan vi började mäta för 45 år sedan, säger Åslög Dahl.

Det beror på temperatur­en, koldioxidh­alten och markanvänd­ningen, enligt henne.

– Eftersom allt pekar på att det kommer fortsätta bli varmare så kommer det fortsätta ändra sig troligen.

Det har också kommit in nya arter som till exempel malörtsamb­rosia. Den blommar först i slutet av augusti och kom hit med fågelfrö. Och om vi får in fler arter som blommar senare så finns det risk att pollensäso­ngen förlängs ytterligar­e.

– Vi skulle kunna få pollen året runt, men det har inte hänt än, säger Åslög Dahl.

 ?? ?? Ungerns president Tamás Sulyok (i mitten) när han svors in den 26 februari.
Ungerns president Tamás Sulyok (i mitten) när han svors in den 26 februari.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden