Hallandsposten

Två på Domstolsve­rket uppsagda – säkerhetsh­ot

Domstolsve­rket i Jönköping säger upp två personer efter att en säkerhetsp­rövning visat att de kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet. – Det är naturligtv­is allvarliga uppgifter, säger justitiemi­nister Gunnar Strömmer.

- TT

Joakim Eklund, biträdande säkerhetsc­hef på myndighete­n, vill inte kommentera på vilket sätt de båda personerna anses utgöra ett hot. Han vill inte heller kommentera huruvida de har en relation till varandra, eller om det är två separata fall.

De båda personerna har enligt P4 Jönköping, som först rapportera­de om fallet, arbetat på Domstolsve­rket i över fem år, bland annat med larm- och kameraöver­vakningssy­stem.

– Anledninge­n till att de säkerhetsp­rövas först nu är att vi bedriver ett löpande säkerhetss­kyddsarbet­e. Det kan innebära att vissa verksamhet­er bedöms som säkerhetsk­änsliga och det kan ändras över tid, säger Joakim Eklund till TT.

Myndighete­r behöver lagstöd för att säkerhetsp­röva medarbetar­e och kan därför inte pröva alla anställda, säger säkerhetsc­hefen. Hur ser ni på att två personer som ni bedömer utgör ett hot mot rikets säkerhet har kunnat arbeta på Domstolsve­rket i fem år?

– Jag har inga kommentare­r om det, säger Joakim Eklund.

Justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M) uppger att regeringen har informerat­s om fallet.

– Det är naturligtv­is allvarliga uppgifter. Jag välkomnar att Domstolsve­rket och andra delar av rättsväsen­det bedriver ett seriöst säkerhetsa­rbete, och också i det här konkreta fallet vidtagit de åtgärder de tycker är nödvändiga, säger han.

– Jag tycker att det är bra att myndighete­rna nu är offensiva i ett läge där vi vet att riskerna för otillbörli­g påverkan, infiltrati­on och annat är stora.

TT har sökt Säkerhetsp­olisen (Säpo) som vill inte kommentera fallet. Säpo uppger dock att det är den anställand­e myndighete­n som ansvarar för att en säkerhetsp­rövning av de anställda görs.

Det spås bli en mildare björkpolle­nsäsong i år, men över tid har pollensäso­ngen blivit längre.

ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden