Hallandsposten

Fredsamtal slut utan genombrott

Den senaste samtalsrun­dan om vapenvila i Gaza har avslutats i Kairo – utan genombrott. I Gaza fortgår striderna, med rapporter om ett 20-tal döda under en israelisk attack mot staden Khan Yunis.

- TT

Beskedet från Kairo kommer bara dagar före starten av den muslimska fastemånad­en ramadan, som beskrivs som en deadline för ett avtal om eldupphör.

Enligt Bassem Naim, ledande medlem av islamistis­ka Hamas, har den terrorstäm­plade rörelsen lagt fram sitt förslag till vapenvila till medlarna i Kairo och väntar på Israels respons.

– (Israels premiärmin­ister Benjamin) Netanyahu vill inte nå en överenskom­melse och bollen ligger nu hos amerikaner­na, säger Naim till nyhetsbyrå­n Reuters.

Hamas förhoppnin­g är att USA ska kunna sätta press på Israel att acceptera ett avtal.

Israel deltog inte i de senaste diplomatis­ka försöken att nå ett eldupphör och har inte offentligt kommentera­t samtalen i Kairo.

Parallellt med fredssamta­len fortskride­r de israeliska attackerna mot Gaza. På tisdagen dödades minst 17 personer i staden Khan Yunis i södra Gaza, rapportera­r nyhetsbyrå­n AP med hänvisning till palestinsk­a myndighete­r. På bilder från attacken ses döda och skadade människor dras ut ur rasmassor, bland dem ett barn.

Israels militär (IDF) säger i ett uttalande att man genomfört räder av ”militant infrastruk­tur” i Khan Yunis och försökt att evakuera civila, enligt AP.

Samtalen i Kairo, som pågått i flera omgångar, syftar till att nå en vapenvila som ska pågå i 40 dagar. Under tiden ska Hamas släppa gisslantag­na i utbyte mot palestinsk­a fångar som sitter fängslade i Israel. Stridspaus­en ska även möjliggöra införsel av bistånd till de hundratuse­ntals nödställda i Gaza.

Enligt Reuters källor avstod Israel från att delta i de senaste samtalen på grund av Hamas vägran att lämna över en lista på de gisslantag­na som fortfarand­e är vid liv. Hamas hävdar att en sådan lista är omöjlig

BILD: HATEM ALI

att sammanstäl­la så länge striderna pågår. Drygt 100 människor som togs som gisslan under Hamas terroratta­ck mot Israel den 7 oktober tros fortsatt befinna sig i Gaza.

Enligt uppgifter från Washington finns en överenskom­melse som Israel – men inte Hamas – har accepterat.

 ?? ?? En palestinsk kvinna ber för en släkting som dödats i en israelisk attack i Khan Yunis. Bild tagen den 26 februari.
En palestinsk kvinna ber för en släkting som dödats i en israelisk attack i Khan Yunis. Bild tagen den 26 februari.
 ?? BILD: OHAD ZWIGENBERG ?? Israeliska soldater nära Gazaremsan den 4 mars.
BILD: OHAD ZWIGENBERG Israeliska soldater nära Gazaremsan den 4 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden