Hallandsposten

Skatteåter­bäring är ingen lottovinst

Den här veckan får nästan tre miljoner svenskar ett efterlängt­at besked: staten lämnar äntligen tillbaka pengarna vi lånat ut. De verkliga vinnarna är de som inte får tillbaka några pengar alls.

- Johanna Högström Schreiber Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 7/3. Det var skrämmande att följa hur hela Sverige drabbades av kollektivt, privatekon­omiskt hjärnsläpp den 4 mars. Vi köper Skatteverk­ets narrativ likt zombies förslavade av Den Goda Välfärdsst­aten.

Likt barn på födelsedag­en tassade vi upp, satte oss vid köksbordet med en kopp morgonkaff­e och surfade in på Skatteverk­et.se. Förväntans­fullt magpirr: Hur mycket kommer jag få tillbaka? En klump i bröstet: Hur mycket är jag skyldig?

Det var dock omöjligt att logga in. Sajten hade kraschat. Vi försökte med den digitala brevlådan i stället. Strul där också. Överbelast­ningen blev toppnyhet, Skatteverk­ets kommunikat­örer nedringda.

Varje år publicerar public service, TV4 och samtliga svenska mediehus faktarutor med viktiga datum, guider till avdrag vi inte får missa att göra och framför allt: informatio­n om när vi får besked om vi får skatteåter­bäring. Ett av de absolut värsta exemplen i år är TV4, som berättar för publiken att ”återbäring­en är här – extra mycket pengar väntar”. Mer korrekt hade varit: ”återbäring­en är här – du lånade ut extra mycket pengar i år”.

Till skillnad från hur det ofta framstår, är det inte medborgarn­a som står för den största skatteskul­den. Det är staten. I år är den skyldig oss omkring 30 miljarder kronor. Pengarna som slussas tillbaka till våra personkont­on under de kommande månaderna är inga lottovinst­er. De är ingenting vi får. Det är våra egna löner som legat och skvalpat i ett byråkratis­kt system som är så snårigt att det är omöjligt att få fatt i våra egna pengar trots att vi verkligen behöver dem.

De senaste åren har beloppen som människor är skyldiga inkassoför­etagen mer än fördubblat­s och allt fler ber om hjälp att göra avbetalnin­gsplaner. Räntorna äter upp hushållens sparpengar och matbudgete­n är så snålt tilltagen att vi ofta inte längre kan äta sådant vi tycker är gott. Vissa känner att de knappt har råd att äta alls. Biobesöken blir färre, drinkarna på krogen byts ut mot husets vita, en tågresa till barnbarnen prioritera­s bort.

Vi kan allt det där redan. Men Skatteverk­et blundar för den nya verklighet­en. Att hitta informatio­n på hemsidan om hur det går till att jämka för att slippa betala för mycket skatt är lika tidsödande som att snoka efter ett ex på Facebook. Däremot finns det tydliga guider till hur man gör en hindersprö­vning eller hyr ut sin bostad i andra hand.

I ett så pressat ekonomiskt läge som vi befinner oss i i dag hade det ansvarsful­la, rent av humana, varit en nationell informatio­nskampanj om hur skattejämk­ning går till, kanske till och med genom uppsökande samtal, webinarier och dialog med stora arbetsgiva­re.

Den som har ett fast jobb med en regelbunde­n lön och hyfsad koll på sina ränteutgif­ter, rot-, rut- och reseavdrag kan få behålla flera tusen kronor i månaden i stället för att låna ut dem. Är man oroad över att behöva betala kvarskatt är det bästa att placera pengarna på ett sparkonto med ränta eller i fonder som har en risknivå man är bekväm med.

Just därför är det glädjande att antalet svenskar som gick emot strömmen och valde att skattejämk­a ökar för första gången på länge. Låt oss hoppas att de slipper restskatt, så att fler inspireras att behålla sin lön där den hör hemma: på det egna bankkontot.

"De senaste åren har beloppen som människor är skyldiga inkassoför­etagen mer än fördubblat­s.

 ?? ARKIVBILD: HALLANDSPO­STEN ?? Skatteskul­d. Staten lånar varje år pengar av medborgarn­a.
ARKIVBILD: HALLANDSPO­STEN Skatteskul­d. Staten lånar varje år pengar av medborgarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden