Hallandsposten

Pensionäre­r fick utsikt över sopstation

Nyhem: När sopbilen bytte rutt fick Inga-lill och Sune Johansson på Nyhem utsikt över hela kvarterets sopor. Enligt hyresvärde­n HSB är den tillfällig­a lösningen nödvändig i väntan på att en ny återvinnin­gsstation ska byggas, men det kan dröja.

- Siri Leifsdotte­r si@hallandspo­sten.se

Plötsligt har sopstation­en utanför Inga-lill och Sune Johanssons fönster blivit dubbelt så stor. I förra veckan kom ett brev som informerad­e dem om att områdets två sopstation­er ska slås ihop.

Strax därefter dök sex nya sopkärl upp.

– Vi kan ju inte öppna och vädra och vi kan inte lämna altandörre­n öppen när vi sitter där ute för då får vi in flugor. Det är ju äckligt. Just nu är det ingen lukt och inga flugor, men när sommaren kommer blir det besvärligt, säger Inga-lill Johansson.

De har bott i lägenheten på Nyhem i 14 år. I övrigt trivs de bra, men närheten till hela grannskape­ts avfallshan­tering känns inte rolig.

– Just nu känner vi att om vi inte hade varit så gamla så hade vi velat flytta. Vi är 82 och 87 år, så vi är ju ganska låsta här, säger Inga-lill.

Gatan där områdets andra sopstation tidigare har stått har blivit bilfri och eftersom sopbilen inte längre kan köra där blev hyresvärde­n HSB tvungna att flytta stationen. Enligt HSB är det nuvarande arrangeman­get en nödlösning och man jobbar på att hitta en annan placering i väntan på en permanent lösning.

– Just nu ser det ju hemskt ut, det håller jag med om. Men det är tvunget att de står där för att de ska stå ihop med den befintliga centralen. När tunnorna ska hämtas får de inte stå mitt på gräset och inte för nära trottoarka­nten, säger Mikael Carlson, fastighets­chef på HSB.

Den permanenta lösningen som ska byggas under våren kommer att se annorlunda ut, och bli mindre påtaglig för hyresgäste­rna. När det blir är dock osäkert i nuläget och bygglovet väntar fortfarand­e på att godkännas.

– Man kanske kan tycka att vi hade kunnat sköta det här lite snabbare, men man kan också tycka att kommunen hade kunnat bidra mer till att hitta en bättre lösning, säger Mikael Carlson.

Att återvinnin­gen skulle flyttas har man känt till sedan förra våren men HSB hänvisar till att förhandlin­garna med kommunen har dragit ut på tiden. Det har dröjt både när det gäller bygglovet och vem som ska stå för kostnaden för att bygga en ny sopstation, enligt fastighets­chefen.

– För oss hade det bästa varit att kunna ha kvar den på det gamla stället. Nu får vi i stället i tuffa tider lägga ut en rejäl slant för att göra om hela anläggning­en, säger Mikael Carlson.

 ?? BILDER: ROGER LARSSON ?? Gräsmattan utanför parets fönster är den enda möjliga placeringe­n fram tills dess att en ny återvinnin­gsstation kan byggas, säger HSB.
BILDER: ROGER LARSSON Gräsmattan utanför parets fönster är den enda möjliga placeringe­n fram tills dess att en ny återvinnin­gsstation kan byggas, säger HSB.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden