Hallandsposten

Pappa åtalas för yxhot mot sitt ex

Halmstad: Pappan tappade greppet om tillvaron. Han kastade in en yxa i bilen och körde mot förskolan. Där skulle han ”ta hand om” sitt ex när hon kom för att hämta barnen.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Pappan är i 40-årsåldern och har efter separation­en kämpat för att behålla umgänget med sina barn. Den här dagen nåddes han av beskedet att han inte skulle få träffa barnen alls.

När han själv beskriver sina känslor i förhör med polisen säger han att ”någonting brast inom mig”.

Pappan slog sönder en dörr i huset där han bor och förstörde några utemöbler av plast innan han hämtade en yxa och lade den i bilen. Hans granne hade precis försökt få honom att lugna sig, men pappan for iväg mot förskolan.

Grannen var orolig och slog larm till polisen. Grannen ringde också till barnens mammas sambo och förklarade vad han visste.

”Jag fick fullständi­g panik. Jag har ansökt om kontaktför­bud flera gånger tidigare för att jag är livrädd för honom. Jag tror att han har gått förbi en spärr nu”, beskriver barnens mamma och utvecklar sina känslor:

”Jag blev livrädd, började gråta och skaka. Hjärtat slog ju så fort det går. Jag kände att ”nu händer det”, det som jag sagt så många gånger.”

Men pappan träffade aldrig på sitt ex den här dagen. Han åkte omkring i sin bil, långt ifrån dramats centrum. Under timmarna som följde lyckades både SOS larmoperat­ör och polisen prata med honom i telefon. Samtalen varade i timmar.

Mannen åtalas nu för olaga hot. Hans ex nåddes av hotet och enligt åklagarens gärningsbe­skrivning var hotet sådant att hon: ”kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet”.

Pappan nekar till brottsankl­agelsen. Han säger att han tog med sig yxan i bilen för att han renoverar ett hus och behövde ha den med sig i det arbetet. Han hade sina övriga verktyg i bilen och ”lade tillbaka” yxan.

”Jag har aldrig hotat henne och jag tänker inte hota henne. Jag vill ha mina barn och jag vill inte att de ska bli förstörda”, uppger han i polisförhö­r.

När polisen ställer frågan om han förstår att barnens mamma tog situatione­n som ett hot säger pappan:

”Hon kan inte uppfatta det som ett hot eftersom hon inte var där och ingen som var där vill ta i henne med tång. Jag tror inte att (grannen) som ringde polisen heller uppfattade det som ett hot, däremot så har han inte sett mig så nere som han såg mig då”.

 ?? ?? Mannen åtalas nu för yxhoten.
Mannen åtalas nu för yxhoten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden