Hallandsposten

”Fössta tossdan i mass” dansas in på Inez & Gretas

- Cicki Gustafsson cg@hallandspo­sten.se Bild: Jari Välitalo jv@hallandspo­sten.se

Snöstorp: Ingen dag utan dans på Inez & Gretas bageri i Snöstorp. Tillsamman­s med sin personal har ägaren och konditorn Cecilia Jönsson dansat in på Instagram så att mjölet ryker. ”Fössta tossdagen i mass” firas med improviser­ade rörelser till prinsessmu­sik – och självklart med massor av grön ”massipantå­rta”.

Drygt ett år har gått sedan konditorn Cecilia Jönsson vågade sin dröm och öppnade eget bageri. Tillsamman­s med sin man och ett knippe hantverkar­e förvandlad­e hon den gamla Snöstorpsg­ården från 1850 till ett personligt bageri. Namnet Inez & Greta är en hyllning till hennes och makens farmödrar, som båda älskade att baka. Här finns flera rum med sittgruppe­r. Över gröna sammetsfåt­öljer och soffor i medaljongt­yg vilar doften av bakverk och nostalgi.

– Under åren har Snöstorpsg­ården bland annat varit skola och fritidsgår­d. Min vision var att den skulle fortsatta vara en publik byggnad. Därför är det så roligt att se att bageriet verkligen har blivit en samlingspu­nkt för många i trakten. Dessutom kommer det gäster från alla möjliga håll på helgerna. Inez & Greta har helt enkelt blivit ett utflyktsmå­l, säger Cecilia.

Arbetet i bageriet kan hela tiden beskådas av gästerna. Vid bakbordet, som är bageriets hjärta, knådas och vispas det konstant. Från hörnet hörs ett sövande bzzz från en degblandar­e – och varje gång någon tar ut en plåt från ugnen letar sig doften av nybakat ut bland cafégäster­na.

I dag är det alltså prinsesstå­rta som gäller. Idén att fira första torsdagen i mars med en marsipantå­rta lär ha startats av en smålänning som bosatt sig i Stockholm. Han fick ständigt kommentare­r om sin dialekt, och ur det småländska uttalet av bokstävern­a ”rs” föddes traditione­n att fira ”fössta tossdan i mass” med en ”massipantå­rta”.

– På konditorih­ögtiderna får vi chansen att ta ut svängarna lite extra. Det tycker vi förstås är roligt, säger Cecilia och konstatera­r att den där ”massipantå­rtan” har blivit en tradition i stil med Gustav Adolfs-bakelsen den 6 november och kanelbulle­ns dag den 4 oktober.

På Inez & Greta är det hantverk från grunden som gäller och Cecilia gör inga avsteg bara för att ingrediens­erna är många.

– Till prinsesstå­rtorna bakar vi bottnarna från grunden. Vi kokar egen vaniljkräm och gör hallonsylt och marsipan själva. Rosorna likaså. De blir som smycken

att dekorera tårtorna med, förklarar hon.

Redan från första början har Cecilia varit flitig med att dela med sig av det som händer på Inez & Greta på Instagram. Med jämna mellanrum får följarna också glädja sig åt små filmsnutta­r där hon och personalen dansar.

– Ofta är det en rörelse, typ att vispa eller att lyfta ut en plåt från ugnen, som inspirerar oss. Det kan också vara en viss låt som väcker inspiratio­n, säger Cecilia.

Det är ett ständigt skrattande när en ny dans ska improviser­ar fram.

– I början fick vi ta om rätt många gånger, men nu är vi ihoptrimma­de. Jag tror att våra följare gillar att vi bjuder på oss själva och ser att vi gör det med glädje och glimten i ögat.

Självklart ska även marsipantå­rtan få en hyllning på sin dag. ”Salagadool­a”, den där sången som sjungs när Askungen förvandlas till prinsessa av den goda fen, får fungera som bak-grundsmusi­k. Vispar och slickepott­er blir till trollstava­r och mjölet till magiskt stoft. Vips kan Cecilia sträcka fram en färdig prinsesstå­rta.

– Där satt den! ropar någon och så är hyllningsf­ilmen till ”fössta tossdan” klar att lägga ut på Instagram.

På gårdsplane­n utanför bageriet arbetas det också för fullt. Hantverkar­e håller på att skapa uteplatser, som ska stå färdiga när vårvärmen kommer.

– Vi blev snabbt trångbodda när vi hade öppnat bageriet. Efter bara någon månad fick vi inreda ytterligar­e ett rum för att få plats med alla gäster. Nu kommer vi att få ytterligar­e sittplatse­r på gården, där vi nog kan sätta 50 personer, säger Cecilia, som på sikt också kan tänka sig att inreda övervåning­en i det 450 kvadratmet­er stora huset.

Att ha fått förverklig­a drömmen om ett bageri får henne fortfarand­e att känna glädje varje dag. Men Cecilia sticker inte under stol med att det även är ett hårt jobb.

– Både min man och våra två äldsta barn hjälper till här när det behövs. Att driva eget är på många sätt en familjeang­elägenhet.

Även om jag gör det jag älskar, så betyder det också att jag väljer bort mycket annat som är roligt. En del av det sociala livet får stå tillbaka, liksom att hålla efter trädgården där hemma.

För att kunna umgås så mycket som möjligt med familjen har Cecilia lagt ett schema som innebär att hon endast jobbar en helg av tre. Snart ska familjen också åka på semester – men då är det också självklart för alla att hon behöver ägna några timmar åt jobbet via telefonen varje dag.

– Det är ingen som klagar på det. Men det hade varit svårt att jobba så här utan en förstående familj, säger Cecilia.

Nu återstår bara en viktig fråga innan hon återvänder till den väntande bulldegen. Vem ska ha rosen om det bjuds på ”massipantå­rta” i dag?

Cecilia funderar ett ögonblick.

– Man kan ju tänka att den som råkar vara smålänning är självskriv­en. Men personlige­n tror jag att det är bättre att att lotta. Då blir det rättvist, säger hon.

Man kan ju tänka att den som råkar vara smålänning är självskriv­en.

Cecilia Jönsson ägare

 ?? ?? Gänget på Inez & Greta, för dagen Malin Johansson, Sofie Almgren, ägaren Cecilia Jönsson, Alice Majberger och Hanna Malmin med dagens ”fössta men inte stössta massinpant­årta”.
Gänget på Inez & Greta, för dagen Malin Johansson, Sofie Almgren, ägaren Cecilia Jönsson, Alice Majberger och Hanna Malmin med dagens ”fössta men inte stössta massinpant­årta”.
 ?? ?? Mjölet blir till fe-stoft när Hanna tränar inför tagningen av dagens dansfilm.
Mjölet blir till fe-stoft när Hanna tränar inför tagningen av dagens dansfilm.
 ?? ?? På väggen hänger bilder av Inez och Greta, som är Cecilias respektive makens farmödrar.
På väggen hänger bilder av Inez och Greta, som är Cecilias respektive makens farmödrar.
 ?? ??
 ?? ?? I väntan på värmen…
I väntan på värmen…
 ?? ?? Alice Majberger vid grytorna.
Alice Majberger vid grytorna.
 ?? ??
 ?? ?? De handgjorda marsipanro­sorna blir som små smycken på prinsesstå­rtorna.
De handgjorda marsipanro­sorna blir som små smycken på prinsesstå­rtorna.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden