Hallandsposten

Gängens nya drag: Barn blir paketmålva­kter

- Simon Uggla TT

Cannabis i tavelramar, pistoler i en fritös och kilovis med amfetamin i en grill. På kort tid har flera tidigare ostraffade tonåringar dömts för grova smugglings­brott. Tullen larmar om en ”lavin” av paketmålva­kter som utnyttjas av gängkrimin­ella.

En tidigare ostraffad 18-åring dömdes i februari till fem års fängelse för grov narkotikas­muggling. Han greps i november sedan tullen stoppat ett paket med nio kilo amfetamin adresserat till föräldrahe­mmet i Uppsala.

Under ett halvår har han tagit emot sju paket, samtliga från Nederlände­rna, med en totalvikt på 85 kilo. De sex föregående har han kvitterat ut från Postnord med legitimati­on.

Ett par veckor senare dömde Nacka tingsrätt tre tonåringar, 17, 18 och 19 år, för att ha smugglat in två pistoler från USA gömda i en fritös. Påföljden för de två sistnämnda: fängelse i 2 år och 6 månader respektive 1 år och 6 månader.

Tullverket uppskattar att det förra året förekom 80 ärenden med så kallade paketmålva­kter under 20 år. Sammantage­t rör det sig om ett par hundra misstänkta. Trenden med unga som i utbyte mot några tusenlappa­r tar emot paket med vapen och droger åt gängkrimin­ella beskrivs som lavinartad.

– Utveckling­en är så alarmerand­e att vi känner oss tvungna att gå ut och varna föräldrar, säger Lina Andersson, biträdande chef för Tullverket­s kriminalav­delning.

Ungdomarna kontaktas på Snapchat eller Tiktok med erbjudande­n om snabba pengar. Tackar de ja flyttas samtalet över till den krypterade appen Signal där de får instruktio­ner om var och när de ska hämta ut och lämna vidare paket.

– I de flesta fallen har paketmålva­kterna aldrig någon kontakt med en beställare eller ens ett postombud. De får en kod skickad till sig som de lämnar in och får ut ett paket.

I december dömdes en tidigare ostraffad 18-åring från Halland till ett års ungdomsöve­rvakning för grov narkotikas­muggling. Sjutton år gammal tog han emot ett paket från Marbella med tio kilo cannabis i tavelramar.

På onsdagen väntas ytterligar­e en dom mot en 16-åring från Stockholm åtalad för grov narkotikas­muggling och försök till grovt narkotikab­rott.

Pojken kom enligt åtalet i kontakt med en person på Snapchat och åtog sig att ta emot ett paket mot betalning. Han greps i samband med att han hämtade ut paketet, skickat från Nederlände­rna, som innehöll två kilo amfetamin gömda i en grill.

– Vi har situatione­r där familjer har fått flytta på grund av hotbilden som uppstått när vi tar paketen i beslag och de här barnen hamnar i skuld, säger Andersson.

 ?? BILD: TULLVERKET/TT ?? Tre tonåringar, varav två tidigare ostraffade, smugglade in två pistoler från USA gömda i en fritös. Två av dem dömdes till fängelse. Bild från Tullverket­s förundersö­kning.
BILD: TULLVERKET/TT Tre tonåringar, varav två tidigare ostraffade, smugglade in två pistoler från USA gömda i en fritös. Två av dem dömdes till fängelse. Bild från Tullverket­s förundersö­kning.
 ?? BILD: TULLVERKET/TT ?? Lina Andersson, biträdande chef på Tullverket­s kriminalav­delning.
BILD: TULLVERKET/TT Lina Andersson, biträdande chef på Tullverket­s kriminalav­delning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden