Hallandsposten

Stjärnan uppges byta landslag

- Karl Sundström TT

Två dagar före säsongspre­miären levererade den norske slalomstjä­rnan Lucas Braathen ett chockbeske­d. Han avslutar karriären, 23 år ung. Nu kan han vara på väg att komma med ett nytt överraskan­de beslut. Enligt norska TV2 gör han comeback – för Brasilien.

Bakgrunden till Braathens överraskan­de beslut i oktober förra året var en konflikt med det norska skidförbun­det. En konflikt som ska ha handlat om Braathens sponsoravt­al och bildrättig­heter, inte helt olikt den uppmärksam­made tvist som längdskidå­kningens stora fixstjärna Johannes Høsflot Klaebo var inblandad i.

På en känslosam presskonfe­rens berättade Braathen om hur han för första gången på minst ett halvår kände sig glad och för första gången på flera år kände sig fri.

– Alla som känner mig vet att frihet är en av mina största källor till framgång, sade han enligt NTB.

Lucas Braathen uppges göra comeback.

ARKIVBILD: ANNIKA BYRDE

För Norges alpina förbund var beskedet oväntat.

”Jag fick besked om Lucas beslut alldeles före presskonfe­rensen, och det kommer helt överraskan­de för mig och de andra ledarna”, sade sportchefe­n Claus Ryste i ett pressmedde­lande.

Knappt ett halvår senare uppges

Braathen göra sensatione­ll comeback, men nu alltså för Brasilien. Braathen har en brasilians­k mamma och en norsk pappa.

Mer klarhet lär komma under torsdagen. Då ska Braathen hålla en presskonfe­rens där han väntas ge en uppdaterin­g om framtiden. Brasiliens alpina chef Pedro Cavazzoni säger att Braathen inte har varit i kontakt med honom – men att det inte finns något som skulle hindra ett byte av landslag så länge som alla papper skickas in.

– Du måste skicka in passet, ange vilka band du har till landet och förklara varför du vill byta nationalit­et. Det finns ett protokoll att följa, säger Cavazzoni till TV2.

Enligt Internatio­nella skid- och snowboardf­örbundets regler måste alla papper skickas in senast den 1 maj för att en licens ska kunna ändras. Förra säsongen vann Braathen den totala slalomcupe­n. Han har tagit fem världscups­egrar i sin karriär.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden