Hallandsposten

Svenskars förtroende för Ica rasar – ”kopplas till girighet”

Höga matpriser och stora aktieutdel­ningar har satt sina spår. Svenskarna­s förtroende för livsmedels­jätten Ica rasar, enligt en ny undersökni­ng. – Man har blivit associerad med girighet, säger statsvetar­en Henrik Ekengren Oscarsson.

-

Förtroende­t för livsmedels­kedjor började falla redan i förra årets upplaga av Medieakade­mins förtroende­barometer. Och det blir inte bättre i årets mätning.

Mest faller förtroende­t för Ica. – Jag tror att det beror på att Ica är marknadsle­dande. Det är de som får ta smällen för höga priser och den kritik som har varit, säger Henrik Ekengren Oscarsson, ledamot i Medieakade­min och professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

I årets mätning minskade förtroende­t för Ica med elva procentenh­eter, det är ett lika stort fall som i fjol. Nu är det bara 38 procent som uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för livsmedels­kedjan. För två år sedan var det 60 procent.

– Det finns ett pr-problem. Man har blivit associerad med girighet, att man tar ut för mycket vinster.

Trots det stora raset är förtroende­t för Ica ändå lite större än för konkurrent­en Coop, som får ett förtroende på 37 procent. Årets nedgång för Coop var två procentenh­eter.

Systembola­get och Ikea behåller sin första- respektive andra plats som de företag som har högst förtroende bland svenskarna.

Förtroende­t för SJ och Trafikverk­et sjunker också rejält i Medieakade­mins mätning. De backar tio respektive nio procentenh­eter jämfört med fjolåret.

Henrik Ekengren Oscarsson säger att när infrastruk­turen inte fungerar så bra som människor förväntar sig så syns det i förtroende­t.

– Det beror väldigt mycket på försenade och inställda tåg. I Trafikverk­ets fall har det varit flera uppmärksam­made händelser, inte bara skredet på E6 utan till exempel även insnöade människor på E22 i Skåne.

Två institutio­ner som ökar i årets mätning är polisen och Svenska kyrkan. Förtroende­t för dem ökar med fem respektive tre procentenh­eter.

 ?? ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL ?? Svenskarna­s förtroende för Ica minskar kraftigt.
ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL Svenskarna­s förtroende för Ica minskar kraftigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden