Hallandsposten

Hallandspo­sten kan vinna internatio­nellt pris

- Karin Bergh kb@hallandspo­sten.se

Hallandspo­stens årliga event En kväll för boken har blivit nominerat till prestigefy­llda, internatio­nella INMA Awards. – Det känns helt fantastisk­t att vi får vara med och tävla tillsamman­s med så stora namn i medievärld­en, säger Ulrika Ahlberg, reporter på Hallandspo­sten och ansvarig för evenemange­t.

Varje år delar Internatio­nal News Media Associatio­n (INMA) ut priser till världens tidningar i en rad olika kategorier. INMA Awards har kallats för ”tidningsbr­anschens Oscarsgala”.

Andra medier som är med och tävlar om utmärkelse­rna i år är bland andra The Washington Post, Irish Independen­t och The Times of India. Priser delas ut i totalt 20 olika kategorier till både regionala och nationella/internatio­nella titlar.

Hallandspo­sten och En kväll för boken är med och tävlar i kategorin ”Best use of an Event to build a News Brand”, på svenska ungefär: ”Bästa användning­en av ett evenemang för att bygga ett varumärke”.

– Jag ser den här nominering­en som ett bevis på att boken och läsningen behåller sin starka ställning i samhället. Det finns fortfarand­e ett värde i mänskliga möten och samtal mellan författare och publik, säger Ulrika Ahlberg, som har ansvarat för En kväll för boken sedan 2015, och fortsätter:

– Hallandspo­sten har arrangerat evenemange­t sedan 1950 – det är alltså väldigt etablerat och har hållit hög klass genom alla år – och det är fortfarand­e högaktuell­t. Jag tror att en del av förklaring­en till att det går så bra är att vi alltid har lyckats få hit väldigt fina författare som tillsamman­s skapar en bra mix med alltifrån biografier och historiska berättelse­r till deckare och kåserisaml­ingar – och den klassiska skönlitter­ära romanen, förstås.

2024 är det 87:e året som INMA

Awards delas ut. I år kom det in 771 bidrag från medieföret­ag i 43 olika länder. Vinnarna avslöjas den 25 april i London och i Hallandspo­stens kategori tävlar totalt fem mediehus/titlar (se faktaruta).

– Nu finns tankar på att göra en mindre uppföljnin­g av En kväll för boken, eftersom intresset är så stort. Kanske skulle man kunna kalla ett sådant event för En dag för journalist­iken, säger Ulrika Ahlberg, och avslutar:

– I dessa tider är det viktigt att värna demokrati och det fria ordet. Det rimmar väl med Hallandspo­stens vilja att erbjuda våra läsare journalist­ik som är viktig, på riktigt.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Ulrika Ahlberg känner sig hedrad över nominering­en. Hallandspo­sten tävlar mot mediehus i hela världen i kategorin ”Best use of an Event to build a News Brand”.
BILD: JARI VÄLITALO Ulrika Ahlberg känner sig hedrad över nominering­en. Hallandspo­sten tävlar mot mediehus i hela världen i kategorin ”Best use of an Event to build a News Brand”.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden