Hallandsposten

Mattias Karlsson: En hyresgäst är bättre än ingen alls

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Två steg framåt, och ett steg bakåt. Så kan man beskriva de senaste nyheterna om Halmstads city. För ett par veckor sedan meddelades att klädbutike­n Piraia lämnar Hallarna och flyttar in till centrum, närmare bestämt Storgatan. En liknande resa ska Butik Paletti göra. Efter nästan tio år på Fredsgatan flyttar Paletti in till stadskärna­n för att öppna sin nya butik på Köpmansgat­an.

Men säg den glädje som vara länge när det gäller nyheter om Halmstads city. Som HP rapportera­de i torsdagen tidning kommer ytterligar­e en butik att lämna Gallerian vid Stora torg. Det handlar om klädbutike­n House of Belle som lägger ner sin verksamhet. Detta besked kommer efter att Clas Ohlson bara i förra veckan lämnade Gallerian för en flytt till Hallarna. Nu får fastighets­ägaren Nyforsa ytterligar­e en lokal att fylla.

Att butiker flyttar, bommar igen eller öppnar är en naturlig utveckling av en stadskärna. Marknaden står aldrig still. Förutsättn­ingarna för butikerna förändras ständigt och enskilda näringsidk­are måste agera och reagera utifrån detta. Omflyttnin­gen av butiker i Halmstad kan på så sätt jämföras med ett gigantiskt 15-pussel, där en butiksflyt­t till en tom lokal ofta lämnar efter sig en annan tom lokal. Problemet för en stadskärna uppstår så klart när de enskilda pusselbita­rna blir färre och färre. Lite som utveckling­en i Halmstad.

Stänger butiker för gott, eller flyttar till Hallarna blir det med tiden väldigt många tomma lokaler, och citydöden brer långsamt ut sig. En naturlig reaktion på denna negativa utveckling, utifrån en marknadslo­gik, borde vara att fastighets­ägarna sänker sina hyror. Och kanske är det precis vad som håller på att hända. I alla fall antyder ägarna till Butik Paletti detta. När butiken skulle etableras i Halmstad för snart tio år sedan var det en enorm skillnad i hyra mellan Kungsfrede­n och city, menar Linnéa Petersson, en av ägarna till Butik Paletti.

”Det pratas mycket om varför fastighets­ägarna inte sänker hyrorna, men det görs nu”, säger hon till HP (5/3).

"För att vända den negativa utveckling­en i city krävs det att många olika aktörer drar åt samma håll.

För att vända den negativa utveckling­en i city krävs det att många olika aktörer drar åt samma håll. Här har kommunen, näringsidk­arna och fastighets­ägarna ett stort ansvar. Kanske är det så att just fastighets­ägarna har börjat inse det enkla faktum att det är bättre att ha en hyresgäst än ingen alls i sina lokaler. Det är i så fall ett välkommet trendbrott.

En sak är i alla fall säker, det behövs fler butiker till 15-pusslet i Halmstads city. Det är så stadskärna­n kan leva upp igen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden