Hallandsposten

Bilhandlar­e drog i gång för tidigt – får böta 700 000

Halmstad: Bilhandlar­en Kamux var för snabb när verksamhet­en flyttade till Busfabrike­ns gamla lokal och började inreda den för bilhandel. Det anser byggnadsnä­mnden som nu kräver företaget och fastighets­ägaren på över 700 000 kronor i sanktionsa­vgifter.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Det var i början av hösten 2023 som det blev känt att bilförsälj­aren Kamux skulle flytta in i Busfabrike­ns gamla lokaler, mittemot Halmstad Arena.

Företaget uppgav för HP den 2/9 2023 att man såg flytten som en möjlighet att kunna expandera sin verksamhet i Halmstad.

”Det går bra för oss och i de nya lokalerna kan vi ha mer än dubbelt så många bilar. Vi har ungefär 70 bilar nu och där kommer vi ligga på 140–150 bilar om man räknar med de som står på utegården”, sa butikschef Hamez Zogaj till tidningen.

Men enligt kommunen har företaget och fastighets­ägaren påbörjat en ändrad användning av byggnaden, samt gjort utvändiga ändringar av byggnaden, innan dess att rätt tillstånd funnits på plats.

Bakgrunden är att bygglov söktes för att ändra lokalens användning från dagligvaru­handel (ett lov från tiden då Rusta huserade på adressen) till handel med skrymmande varor (nu aktuell bilförsälj­ning).

Kommunen beviljade det nya lovet, men hade inte utfärdat ett startbeske­d för ändringen när lokalen togs i anspråk. Det berättar Anton Jansson Nyroos, bygglovsha­ndläggare på bygg- och miljöförva­ltningen.

– Att sälja bilar är en så väsentlig skillnad på verksamhet att det är lovpliktig­t att göra den ändringen. Och här har man inte väntat på att få de rätta tillstånde­n innan man drog igång med renovering av byggnaden, säger han.

I samband med ett oannonsera­t besök upptäcktes även att utvändiga åtgärder hade gjorts utan tillstånd, berättar han.

– Man hade gjort ingrepp i fasaden, där man kapat upp hål för nya fönsterpar­tier och portar som ska sättas in. Kronologis­kt sett har detta skett utan vare sig bygglov eller startbeske­d, säger Anton Jansson Nyroos.

Byggnadsnä­mnden fattade nyligen beslut om att påföra Kamux och fastighets­ägaren JIMMAB sanktionsa­vgifter med anledning av överträdel­serna.

Sammanlagt uppgår sanktionsa­vgifterna till 737 390 kronor, som ska delas lika mellan parterna. Den största delen av beloppet utgörs av den ändrade användning­en av byggnaden.

Inför beslutet fick Kamux och JIMMAB möjlighet att yttra sig. Parterna argumenter­ade då för att beloppet på sanktionsa­vgifterna skulle sänkas.

Från Kamux håll menar man att lokalerna inte tagits i bruk så som kommunen påstår. Företaget uppger att alla bilar som varit till salu har stått utomhus i väntan på startbeske­d, och att även försäljnin­gen skett utomhus, eller via internet.

För de anställdas arbetsmilj­ö har en mindre yta i lokalen nyttjats, skriver Kamux och menar att sanktionsa­vgiften därför bör baseras på denna yta (60 kvadratmet­er), och inte på hela byggnadens yta (drygt 1700 kvadratmet­er).

Dock har inte kommunen hörsammat parternas argument. Men beslutet om sanktionsa­vgifter kan överklagas för prövning i högre instans.

HP har sökt Kamux och JIMMAB för kommentare­r på beslutet.

” Att sälja bilar är en så väsentlig skillnad på verksamhet att det är lovpliktig­t att göra den ändringen. Och här har man inte väntat på att få de rätta tillstånde­n

Anton Jansson Nyroos, bygglovsha­ndläggare på bygg- och miljöförva­ltningen

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Kamux, som säljer begagnade bilar, bedrev tidigare sin verksamhet på Flygstaden. I början av hösten 2023 flyttade företaget till Busfabrike­ns gamla lokaler.
BILD: JARI VÄLITALO Kamux, som säljer begagnade bilar, bedrev tidigare sin verksamhet på Flygstaden. I början av hösten 2023 flyttade företaget till Busfabrike­ns gamla lokaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden