Hallandsposten

Vårdcentra­len på Kärleken stängd i brist på personal

- Yvonne Butfors yb@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Kärleken: Vårdcentra­lsfilialen på Kärleken har i det tysta stängt ner. Kvar finns bara barnavårds­centralen, som håller öppet som vanligt. – Men vi har inte stängt för alltid, utan det här en tillfällig lösning tills vi lyckats bemanna upp igen, säger verksamhet­schefen Anneli Lundgren.

Vårdcentra­len på Kärleken är en filial till vårdcentra­len Hertig Knut i centrala Halmstad och det är också dit som de boende på Kärleken och Sofieberg nu hänvisas. På filialen har det tidigare funnits såväl läkare som distriktss­köterska och labb, men från och med årsskiftet ligger den verksamhet­en nere.

– De som hunnit märka av det tycker förstås att det är jättetråki­gt att filialen håller stängt, men jag har inte fått så mycket synpunkter som jag hade förväntat mig, säger Anneli Lundgren.

Från och med 1 februari får de regionägda vårdcentra­lerna i Halland inte längre ta in hyrläkare från bemannings­företag, men Anneli Lundgren säger att det inte är läkarbrist som ligger bakom nedstängni­ngen på Kärleken.

– Det är framför allt sjuksköter­skor vi saknar och vi klarar just nu inte att bemanna både Hertig Knut och filialen på Kärleken. Mitt mål är att vi ska kunna öppna upp så smått igen efter sommaren. Tidigare har vi haft öppet måndag till torsdag, men vi får kanske börja med en dag i veckan och sedan bygga på efter hand.

För några år sedan (2020) gjorde närsjukvår­den en stor översyn av Region Hallands elva vårdcentra­lsfilialer och beslutade senare att lägga ner tre av dem; Åleds, Simlångsda­lens och Rolfstorps. Även filialen i Harplinge var då i farozonen, medan Kärlekens filial bedömdes vara en väl fungerande verksamhet utan större renovering­sbehov.

– Så är det fortfarand­e och jag hoppas att bemannings­frågan ska lösa sig snart. Tills vidare hänvisas patientern­a till Hertig Knut, men bvc håller öppet som vanligt, säger Anneli Lundgren.

Vad gäller vårdcentra­len Hertig Knut så väntar man där på att få flytta till nya och större lokaler. Planen är att verksamhet­en ska flytta in i bottenplan på det hus som ska byggas på parkerings­platsen mellan Karl XI:S äldrelägen­heter och Lilla torg.

– Den processen hänger samman med arbetet på Lilla torg, som ju har dragit ut på tiden, så vi vet inte när spaden kommer att sättas i jorden, säger Anneli Lundgren.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? På vårdcentra­lsfilialen på Kärleken finns i normal fall såväl läkarmotta­gning, som distriktss­köterskemo­ttagning, labb och bvc. Från och med årsskiftet hänvisas patientern­a till vårdcentra­len Hertig Knut. Bara bvc håller öppet som vanligt.
BILD: ROGER LARSSON På vårdcentra­lsfilialen på Kärleken finns i normal fall såväl läkarmotta­gning, som distriktss­köterskemo­ttagning, labb och bvc. Från och med årsskiftet hänvisas patientern­a till vårdcentra­len Hertig Knut. Bara bvc håller öppet som vanligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden