Hallandsposten

Så ska Halmstads näringsliv bli mer inkluderan­de

Halmstad: För elever i anpassad gymnasiesk­ola är praktisk arbetslivs­erfarenhet en central del av skolgången. Genom projektet ”All Inclusive” ska nu fler företagare lockas att öppna sin verksamhet och få hjälp att öka sitt inkluderan­de arbete.

- Siri Leifsdotte­r si@hallandspo­sten.se

Nu tar Marknadsfö­reningen i Halland och Sturegymna­siet gemensamma krafttag för att fler ska välkomna elever med intellektu­ellt funktionsh­inder i sin verksamhet.

Enligt statistik från Skolverket är det endast 9 procent av eleverna från den anpassade gymnasiesk­olan som får anställnin­g direkt efter studenten. Arbetsplat­sförlagt lärande, kallat APL, är en viktig del i att skapa relationer mellan elever och arbetsgiva­re för att fler ska komma ut i arbetslive­t.

– Vi har idag ett fantastisk­t samarbete med flera företag i Halmstad, men vi ser att vi kan göra ännu mer. Jag tror att det kan finnas en okunskap om vad det innebär att ta emot våra elever, säger Ola Westmar, rektor för anpassad gymnasiesk­ola på Sturegymna­siet.

När Canita Dagård, vd för Marknadsfö­reningen i Halland, tog upp frågan i sitt nätverk var det många som uttryckte ett intresse. Samtidigt fanns det en osäkerhet kring hur man går till väga, och vad det innebär att arbeta med unga med intellektu­ella funktionsh­inder.

– Det känns som att det här är något som behövs och som många brinner för, men kunskapsni­vån är alldeles för låg. Jag är så glad att vi nu öppnar upp för den här möjlighete­n och skapar en positiv attityd, säger Canita Dagård.

Målet med projektet är att sprida kunskap bland företagare om APL och anpassad gymnasiesk­ola, och att underlätta kontaktska­pandet mellan skola och företag. För Ola Westmar finns det tydliga fördelar för de företag som deltar:

– Våra elever besitter en fantastisk kompetens. De läser hos oss i fyra år och får en gedigen yrkesinrik­tad utbildning och väldigt bra kunskaper som de kan använda sig av i arbetslive­t.

"Det känns som att det här är något som behövs och som många brinner för.

Canita Dagård, vd för Marknadsfö­reningen i Halland

 ?? ??
 ?? ??
 ?? BILD: IDA SÖDERLING PETERSSON ?? Från vänster i bild: Ola Westmar, rektor på Sturegymna­siet, Alexander Nilsson, elev på Sturegymna­siet, Canita Dagård, VD för Marknadsfö­reningen i Halland och Frida Andersson, elev på Sturegymna­siet.
BILD: IDA SÖDERLING PETERSSON Från vänster i bild: Ola Westmar, rektor på Sturegymna­siet, Alexander Nilsson, elev på Sturegymna­siet, Canita Dagård, VD för Marknadsfö­reningen i Halland och Frida Andersson, elev på Sturegymna­siet.
 ?? ARKIVBILD: JARI VÄLITALO ?? Sturegymna­siet har flera anpassade program med olika yrkesinrik­tningar.
ARKIVBILD: JARI VÄLITALO Sturegymna­siet har flera anpassade program med olika yrkesinrik­tningar.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden