Hallandsposten

Ökad säkerhet riskerar att bli ett hot mot integritet

- Linnea Carlwe lc@hallandspo­sten.se

Halmstad: Det stals varor för över 8,5 miljarder inom svensk handel år 2021. Sedan dess har stölderna bara ökat och är idag ett utbrett problem i livsmedels­handeln. Erik Mangen, säkerhetse­xpert på branschorg­anisatione­n Svensk Handel ger sin syn på situatione­n.

Många butiker har infört striktare säkerhetsr­utiner och ökad övervaknin­g för att förebygga stölder i självscann­ing och snabbkasso­r. Enligt Erik Mangen har detta en direkt påverkan på kunders integritet och handlingsv­anor.

– Vi kommer se ett begränsat sortiment och väldigt mycket mer begränsad tillgängli­ghet för kunder eftersom man kommer att behöva låsa in varor som stjäls, säger Erik Mangen.

Dyra varor som kött, kaffe och smör har visat sig vara attraktiva varor för tjuven och om det har ett samband med inflatione­n är svårt att säga.

– Tillfälle gör tjuven, men behov gör tjuven också. Alltså, där det går att begå brott kommer människor att göra det, sen vem som gör det och av vilken anledning är svårt för oss att spekulera i. Men det är inte omöjligt att de ökade stölderna beror på ökade priser och inflation, säger han.

Erik Mangen oroar sig för hur kundupplev­elsen kan komma att förändras.

– Det optimala är att man som kund kliver in i en butik utan att känna sig övervakad. Har man rent mjöl i påsen så ska man inte behöva utsättas för det här, men så ser inte verklighet­en ut, säger han.

Butikerna jobbar nu mycket med att fysiskt försvåra stölder genom att förändra planlösnin­gar och se över hur butiker är utformade. Till exempel om det finns mycket breda eller trånga gångar och hur kunderna styrs därefter.

Det finns ytterligar­e lager i problemet. Den allmänna synen på stöld håller på att förändras, menar Erik Mangen.

– Sociala medier driver på en ganska oroväckand­e utveckling där unga personer exponeras för tips och tricks på hur man stjäl i butik, säger han och fortsätter:

” Har man rent mjöl i påsen så ska man inte behöva utsättas för det här, men så ser inte verklighet­en ut

Erik Mangen, säkerhetse­xpert Svensk Handel

– Beteendet kläs in i ett narrativ om att ”det är väl inte så farligt”. Och det här med ”free Arga-snickaren”, jag häpnar över bristen på verklighet­suppfattni­ng. Man kan fundera på vad det gör med den moraliska kompassen för våra ungdomar.

Snatteri har normaliser­ats och han menar att samhället behöver ta ett större grepp om problemet.

– Handeln är där människor är och den måste kunna fungera som en viktig samhällsfu­nktion, säger Erik Mangen.

 ?? PRESSBILD ?? Erik Mangen, säkerhetse­xpert på Svensk Handel oroar sig för hur kunderna påverkas av de ökade stölderna i livsmedels­butiker.
PRESSBILD Erik Mangen, säkerhetse­xpert på Svensk Handel oroar sig för hur kunderna påverkas av de ökade stölderna i livsmedels­butiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden