Hallandsposten

Utredare konstatera­r kränkninga­r – men rektorn lägger ner fallet

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

"Vi är trygga med vår process och med våra bedömninga­r.

Rikard Arenius, vice vd på Human & heart

” Det har varit en mycket komplex utredning.

Marie Andersson, Hr-chef på Högskolan

Halmstad: I fyra månader har externa utredare granskat fallet med en professor på Högskolan som anmält sin chef för trakasseri­er. Men när deras slutsats blev att det förekommit kränkande särbehandl­ing accepterad­e inte lärosätets ledning detta. Med hänvisning till att en arbetsrätt­sjurist hittat fel i utredninge­n avskriver rektor Susanna Öhman anmälan.

HP skrev i höstas om hur en professor vid Högskolan i Halmstad blivit avstängd från att undervisa, efter att hen i våras hade underkänt 18 betalande, internatio­nella studenter på en masterkurs.

Tre av de underkända anmälde professorn för diskrimine­ring, men hen friades efter att frågan blivit utredd.

Däremot riktade en utredning kring brister i betygssätt­ningen kritik mot att professorn gjort avsteg från flera av Högskolans regler och riktlinjer.

I samma ärende startades ytterligar­e två utredninga­r mot professorn, som efter det anmälde sin chef. Professorn ansåg inte att chefens agerande stod i proportion till att 3 av 18 underkända beklagat sig.

”Strategin här verkar vara att om man bara inkommer med tillräckli­gt många anmälninga­r och initierar tillräckli­gt många utredninga­r mot en person, så kommer denne person förr eller senare att fällas på något sätt”, skrev professorn i den trakasseri­anmälan hen gjorde mot sin chef.

Högskolan anlitade i oktober företaget Human & heart som externa utredare av anmälan.

Företaget kallar sig ”den ledande aktören i Sverige på att utreda kränkande särbehandl­ing, trakasseri­er och sexuella trakasseri­er” – och har genom åren gjort över 600 sådana utredninga­r. På deras hemsida kan man läsa att de använder en metod som ”säkerställ­er rättssäker­het och trygghet för samtliga inblandade parter”.

I fallet med Högskolan i Halmstad har utredarna gått igenom ett tusental sidor av olika dokument och skrivelser, samt genomfört ett dussin längre intervjuer med olika inblandade.

I anmälan räknades tio fall av kränkande särbehandl­ing upp, men i inget av dem har utredarna säkert kunnat slå fast att det verkligen handlat om det – de konstatera­r bara att fyra av fallen ligger på gränsen.

Till sist blir också den sammantagn­a bilden att chefen gjort sig skyldig till kränkande särbehandl­ing. Utredarna pekar på ”ett återkomman­de mönster” där chefen ”antingen medvetet eller på grund av bristande kunskaper/skicklighe­t i sin chefsutövn­ing” har utsatt professorn för sådana kränkninga­r att hen ”riskerat att drabbas av ohälsa och hamna utanför arbetsplat­sens gemenskap”.

Utredarna kritiserar bland annat hur det har spridits skvaller på arbetsplat­sen och att ”chefer och medarbetar­e till viss del talar om varandra i stället för med varandra”.

Apropå att professorn säger sig ha mått dåligt över anonyma anklagelse­r, påpekar utredarna att anonyma uppgifter ”kan skapa en atmosfär av osäkerhet, misstro och misstänksa­mhet” och att de kan leda till ryktesspri­dning och konflikter.

Trots det som utredninge­n slår fast har emellertid rektor Susanna Öhman beslutat att avsluta personalär­endet ”utan vidare åtgärd”.

HP har i ett par dagar sökt henne för en kommentar, men hon mejlar bara att hon hänvisar till Hr-chefen Marie Andersson.

På intranätet kunde dock Högskolans

över 700 anställda läsa att lärosätet låtit en arbetsrätt­sjurist granska utredninge­n.

”Det är förståelig­t att den aktuella läraren har upplevt obehag i samband med Högskolans åtgärder för att utreda och hantera klagomål och anmälninga­r som riktades mot läraren. Vi måste naturligtv­is alltid vara självkriti­ska och fundera på vad vi kan göra bättre som organisati­on”, kommentera­r rektorn på intranätet.

”Men även om det kan ha funnits vissa brister i hanteringe­n av ärendena, är den sammantagn­a bedömninge­n att detta inte kan anses vara kränkande särbehandl­ing”, fortsätter rektor Susanna Öhman.

I sitt beslut om att avskriva anmälan pekar rektorn på att arbetsrätt­sjuristen påtalat ett antal sakfel och otydlighet­er.

När HP kontaktar Rikard Arenius, vice vd på Human & heart, förklarar han att de aldrig kommentera­r enskilda utredninga­r för utomståend­e.

– Generellt kan jag bara säga att vi är trygga med vår process och med våra bedömninga­r. Det är alltid två utredare som jobbar med ett fall – och när de är klara går en tredje utredare igenom resultatet för en second opinion. Skulle vi någon gång ändå vara osäkra efter det, då kopplar vi in en advokatbyr­å, säger han.

Av handlingar­na som HP begärt ut från Högskolan framgår att Human & heart inte har hållit med om de synpunkter som högskolele­dningen framfört i efterhand. I stället har de externa utredarna stått fast vid sin övergripan­de bedömning om att chefen utsatt professorn för kränkande särbehandl­ing.

– Som sagt kommentera­r vi aldrig ett enskilt fall, men rent allmänt är det ytterst sällsynt att arbetsgiva­re kommer fram till andra slutsatser än vad vi gör, säger Rikard Arenius, men medger att det i grunden inte är omöjligt att man i juridiska processer gör olika tolkningar.

På stiftelsen Academic Rights Watch hemsida skriver professor Erik J Olsson vid Lunds universite­t att rektorns agerande i Halmstad är ”uppseendev­äckande”.

”Intrycket är att rektor kapat utredninge­n för att kunna diskvalifi­cera utredarnas slutsatser. Agerandet skadar allvarligt förtroende­t för rektors förmåga att hantera ärendet sakligt och opartiskt”, skriver Erik J Olsson på hemsidan för Academic Rights Watch.

– Jag kan förstå att detta sticker ut, kommentera­r Marie Andersson, Hr-chef på Högskolan, till HP.

– Det har varit en mycket komplex utredning, där man varit tvungna att gallra hårt bland parternas replikskif­ten, fortsätter hon.

Vad är det som gör att ni inte håller med om den bedömning som de externa utredarna gjort?

– Det är flera saker som den arbetsrätt­sjurist vi brukar anlita har pekat på, men framför allt är det att utredarna inte har haft tillgång till all informatio­n om de rutiner och regler vi har på Högskolan i Halmstad. Därmed har deras slutsatser blivit fel på en del punkter, säger Marie Andersson.

Men varför såg ni i så fall inte till att de fick all informatio­n de behövde under de fyra månader de jobbade med fallet?

– Vi har varit måna om att låta dem jobba självständ­igt utan att vi lagt oss i, säger Hr-chefen.

 ?? BILD: ROGER LARSSON/ARKIV OCH HÖGSKOLAN I HALMSTAD ?? De externa utredarna pekar på ”ett återkomman­de mönster” där chefen ”antingen medvetet eller på grund av bristande kunskaper/skicklighe­t i sin chefsutövn­ing” har utsatt professorn för kränkninga­r. Rektor Susanna Öhman (nere till vänster) uttalar sig inte för HP, men på Högskolans intranät förklarar hon varför hon inte tycker att utredarnas slutsatser om att professorn har kränkts stämmer. ”Jag kan förstå att detta sticker ut”, säger Marie Andersson, Hr-chef på Högskolan i Halmstad.
BILD: ROGER LARSSON/ARKIV OCH HÖGSKOLAN I HALMSTAD De externa utredarna pekar på ”ett återkomman­de mönster” där chefen ”antingen medvetet eller på grund av bristande kunskaper/skicklighe­t i sin chefsutövn­ing” har utsatt professorn för kränkninga­r. Rektor Susanna Öhman (nere till vänster) uttalar sig inte för HP, men på Högskolans intranät förklarar hon varför hon inte tycker att utredarnas slutsatser om att professorn har kränkts stämmer. ”Jag kan förstå att detta sticker ut”, säger Marie Andersson, Hr-chef på Högskolan i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden