Hallandsposten

Upprörda känslor på möte om stor solpark

Harplinge:

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Planerna på en stor solpark utanför Harplinge och Steninge väcker både ilska och förtvivlan bland byborna. Det var tydligt när bolaget LC Energi bjöd in till samrådsmöt­e på ortens värdshus – som blev fullsatt. – Ingen vill ha solcellspa­rken. Ni förstör vår vackra by, var den allmänna uppfattnin­gen bland åhörarna.

Som HP berättat vill LC Energi AB bygga en cirka 150 hektar stor solpark på fastighete­rna Skintaby 13:2 och Hulabäck 21:1. Parken beräknas kunna producera den mängd el som motsvarar årsförbruk­ningen för 6 500 villor årligen.

I tisdags kväll bjöd bolaget in till samrådsmöt­e på Harplinge värdshus. Lokalen var fullsatt av ilskna bybor – laddade med såväl argument som känslor. Stämningen blev stundtals hätsk och flera av åhörarna ifrågasatt­e det rimliga i att bygga en stor solpark på jordbruksm­ark.

– Hur har ni räknat ut att detta är mer resurseffe­ktivt än att producera mat. Vi ska kunna äta också, menade en i publiken.

Svaret blev att det är bättre ekonomi i att sätta upp en solpark än att bruka jorden varpå en kvinna undrade om ingen hänsyn togs till den moraliska aspekten att ta bort möjlighete­n att bedriva jordbruk.

Många ifrågasatt­e om bolaget verkligen hade tittat på alternativ­a placeringa­r på platser där inte lika många boende berörs och där inte jordbruksm­ark behöver användas. Kritik riktades också mot att solparken hamnar alldeles för nära bostäder och därmed riskerar att sänka värdet på husen. Bolaget har i nuläget en buffertzon mot fastighets­gräns för bostäder på 50 meter.

– Ni förstör hela bygden när ni vill sätta upp fyra meter höga solpaneler i vår vackra by. Att ni inte skäms, dundrade någon.

– Det blir ett stort industriom­råde här. Det känns som att vi får ta smällen för ”the greater good”, tyckte någon annan med hänvisning till att företaget påpekade att det handlar om förnybar energi.

"Ni förstör hela bygden när ni vill sätta upp fyra meter höga solpaneler i vår vackra by. Att ni inte skäms.

Bolaget försvarade sig bland annat med att hänvisa till fotomontag­e som gjorts som visar att parken inte kommer att synas

– Det blir inget större visuellt problem, uppgav Gustaf Ekberg som är grundare till LC Energi.

Detta väckte en allmän ironisk munterhet bland åhörarna.

– Skojar ni? Har ni sett åkrarna ni ska sätta upp solpaneler­na på, har ni åkt här själva? Ni är bara ute efter att tjäna era jävla pengar, kontrade publiken.

Utöver detta väcktes frågor om bland annat strandskyd­d, naturvärde, djur, buller, brandrisk, risk för långvariga skador på åkermarken, hur staketet som ska sättas upp omkring parken påverkar viltets möjlighet att röra sig samt allemansrä­tten och hur de cirka 100 000 pålar som ska ner i marken kommer att påverka grundvattn­et och marken.

Många åhörare tyckte inte att de fick svar på sina frågor utan blev hela tiden hänvisade till olika utredninga­r som gjorts eller ska göras. Bolagets företrädar­e påpekade att projektet är i ett tidigt stadium och att syftet med mötet var att lyssna på de boendes synpunkter och sen göra eventuella justeringa­r.

– Ingen vill ha solcellspa­rken, det är vår åsikt. Vi vill att ni avbryter det här, att ni lägger ner det. Men ni skiter i vad vi tycker, blev svaret.

Åhörarna lyckades dock få gehör för synpunkten att få mer tid på sig att komma in med synpunkter över samrådsund­erlaget. En vecka extra kunde bolaget gå med på vilket innebär att synpunkter ska ha kommit in senast den 22 mars.

 ?? ?? Värdshuset i Harplinge var fullsatt när LC Energi som vill bygga solpark utanför orten bjöd in till samrådsmöt­e.
Värdshuset i Harplinge var fullsatt när LC Energi som vill bygga solpark utanför orten bjöd in till samrådsmöt­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden