Hallandsposten

Brandmänne­ns övningsomr­åde utreds för PFAS

Laholm: Frågan om Laholm ska bygga ett nytt övningshus för räddningst­jänsten är långt ifrån avgjord. En fråga som måste besvaras är om marken invid Lagan har förorenats med PFAS från brandskum.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Den nuvarande övningsbyg­gnaden ligger nära Lagan och strax intill Ängstorps reningsver­k. Efter 40 år av brandövnin­gar – där huset vedeldas för att skapa brandmiljö – tycker Laholms räddningst­jänst att kåken har tjänat ut.

Ett nytt övningshus kostar omkring 17 miljoner kronor att bygga. Frågan väckte stor debatt vid budgetfull­mäktige i november förra året.

Laholms förre räddningsc­hef Päråke Eriksson (MED) tyckte att bygget var en felsatsnin­g, och att pengarna borde satsas på att behålla räddningst­jänstens personal.

– Det som triggade mig var att man föreslagit att dra ner på brandmän, och sedan satsa så mycket pengar på det här, säger Eriksson.

14 ledamöter röstade för en återremiss, vilket räckte för att stoppa investerin­gen i väntan på nya utredninga­r. Bland annat kring eventuella Pfas-förorening­ar.

PFAS har på en del håll släppts ut i stora mängder vid brandövnin­gsplatser, eftersom de farliga ämnena ingår i brandskum.

– Det här är en fråga som poppat upp i många kommuner. I Växjö till exempel fick man väldigt stora kostnader för att sanera PFAS, jag tror att det handlade om 20 miljoner kronor, säger Pär-åke Eriksson. Tror du att Laholm också kommer att få en obehaglig överraskni­ng?

– Det är svårt att säga. Men just därför måste man kontroller­a om

det finns PFAS i marken innan man gör för mycket där. Jag vet att under min tid lade man lite skum där, men efter 2015 har jag ingen aning om vad som gjort och inte gjorts, säger den förre räddningsc­hefen.

På flera Pfas-drabbade platser i Sverige har problemen uppkommit via återkomman­de övningar med brandskum på flygplatse­r och flygflotti­ljer. Exempelvis i Kallinge, Uppsala och Ängelholm.

Pär-åke Eriksson tror inte att utsläppen av brandskum varit av den digniteten i Laholm.

– Vid vissa tillfällen har det använts, fast jag kan inte säga att det varit högfrekven­t. Men innan en så här stor investerin­g måste man reda ut alla frågetecke­n, säger han.

När Pfas-utredninge­n ska genomföras är inte känt. Kommunstyr­elsen beslutade bara för någon vecka sedan att ge uppdraget till samhällsby­ggnadsnämn­den.

Samtidigt ska nämnden utreda och analysera kostnad gentemot samhällsny­tta med ett nytt övningshus, samt vad det skulle innebära att flytta brandövnin­garna till någon annan kommun. Först efter alla dessa analyser kan frågan om det nya övningshus­et åter tas upp i fullmäktig­e.

 ?? ?? Brandövnin­gshuset i Laholm har i 40 år använts för att drilla brandmän.
Brandövnin­gshuset i Laholm har i 40 år använts för att drilla brandmän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden