Hallandsposten

Länsstyrel­sen jobbar för ett jämställt Halland

I samband med Internatio­nella kvinnodage­n lanserar länsstyrel­sen en ny strategi för jämställdh­etsarbetet i Hallands län. Det skriver landshövdi­ng Anders Thornberg.

- Anders Thornberg landshövdi­ng

HP debatt 8/3. Den 8 mars är det internatio­nella kvinnodage­n, med syfte att uppmärksam­ma ojämställd­het och kvinnors situation över hela världen. Länsstyrel­sens i Hallands län lanserar i samband med dagen ”Ett jämställt Halland – strategi för jämställdh­etsintegre­ring 2024–2027”. Strategin ska vara vägledande för jämställdh­etsarbetet i länet med syfte att tydliggöra målsättnin­gar och samla aktörer som tillsamman­s skapar bättre förutsättn­ingar för kvinnor, män, flickor och pojkar.

Stora löneskilln­ader mellan

Trots att hallänning­arna har en av de högsta medianinko­msterna i landet är det långt kvar till jämställda villkor i arbetslive­t, hemmet och inom politiken. I arbetet med strategin har vi sett att löneskilln­aderna i länet är allt annat än jämställda. Mäns sammanräkn­ade förvärvsin­komst låg på 397 700 kronor under 2022, medan kvinnors låg på 300 500 kronor. Med 97 200 kronors skillnad är löneskilln­aderna i Halland störst i Sverige.

Det kan bero på att Halland har en starkt könssegreg­erad arbetsmark­nad där kvinnor och män arbetar i olika branscher, med olika yrken och där framför allt män innehar chefsposit­ioner och driver företag. Arbetsmark­naden är starkast inom manligt dominerade branscher, vilket märks på mäns högre löner och en större arbetsmark­nad inom klassiskt mansdomine­rade branscher.

De könsbrytan­de studieoch yrkesval som behövs för en mer jämställd arbetsmark­nad är för få. Det är framför allt kvinnor som bryter mot könsnormer och söker sig till mansdomine­rade branscher, medan samma utveckling inte kan ses hos män.

Bidra till ett

Färre föräldrar i Halland jämfört med riket delar jämställt på föräldrale­digheten och den enskilt viktigaste påverkansf­aktorn är könsnormer. Kvinnor tar ut mer föräldrale­dighet än män, men tar dessutom ett större ansvar för det obetalda hem- och omsorgsarb­etet av både barn och anhöriga.

Här bör fler pappor ta vara på möjlighete­n och chefer kan bidra till att ge förutsättn­ingar till ett mer jämställt föräldrask­ap!

Våld mot kvinnor

Den kanske tydligaste faktorn på bristande jämställdh­et är det våld som drabbar både kvinnor och män i samhället. Enligt WHO är mäns våld mot kvinnor det största folkhälsop­roblemet i världen och räknas som en kränkning av mänskliga rättighete­r. I en skolklass är det ungefär två elever som växer upp med att mamma utsätts för våld av pappa eller styvpappa. 70 procent av dessa barn blir själva utsatta för våld. De som utsätts drabbas också i högre omfattning än andra av psykisk och fysisk ohälsa.

På senare år har det våldsföreb­yggande arbetet kommit mer i fokus men vi måste gemensamt jobba ännu mer för att motverka våldet i Hallands län. Det är avgörande med ett större och mer konstrukti­vt engagemang från fler aktörer i samhället, för att arbetet med jämställdh­et ska nå längre.

Fler hallänning­ar och framför allt fler män och pojkar, behöver tillsamman­s med regionala aktörer ta ett gemensamt ansvar för ökad jämställdh­et och ett våldsföreb­yggande arbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden