Hallandsposten

Det är dags att vi ser över arbetstide­n

- S-kvinnor i Halmstad genom Amela Kara, ordförande

Arbetsmark­nad. I dag på Internatio­nella kvinnodage­n vill vi S-kvinnor lyfta frågan om förkortad arbetstid. Inte sedan 1970 då 40-timmarsvec­kan infördes och 1978 då 5 veckors lagstadgad semester infördes, har det skett någon anpassning till den tekniska utveckling som skett inom arbetslive­t.

Det är dags att vi ser över arbetstide­n utifrån denna aspekt men även utifrån det faktum att klimatförä­ndringarna kommer att påverka vår vardag och våra konsumtion­svanor. Marknadssa­mhället,

produktion­en och konsumtion­en kan inte fortsätta att ligga på den nivå vi ser i dag. Jordklotet­s resurser räcker inte på en planet där klimatförä­ndringarna driver människor på flykt och där torka, översvämni­ngar och extremväde­r gör marken icke odlingsbar. En tredjedel av jordens yta riskerar att bli obeboelig och var ska då de människorn­a ta vägen?

Solidarite­ten kommer att prövas även inom vårt lands gränser vid detta högst realistisk­a scenario. Det är därför vi ska ställa om. Ju fortare vi gör detta desto bättre. Vårt jordklot är det enda vi har, även om vi lever som om det fanns fyra. Vi ska ställa om så att vårt samhälle klarar sig bra trots färre arbetade timmar. Med mer fritid, mer socialt umgänge och bättre hälsa i stället för långa arbetsdaga­r som ger oss utslitna kroppar, sönderstre­ssade hjärnor och psykisk och mental utmattning. Denna omställnin­g genererar färre sjukskrivn­ingsdagar och därmed även en lägre kostnad och belastning på skattekoll­ektivet.

Om vi konsumerar mindre och lever mer hållbart, samtidigt som fördelning­spolitiken ompriorite­ras, då kan vi lära oss att uppskatta mer fritid och social samvaro i stället för jakt på konsumtion.

Det finns positiva effekter av en arbetstids­förkortnin­g som ger oss ett minst lika bra liv som det vi har i dag, även om det kommer att se annorlunda ut. Vilken framtid vill vi ha?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden