Hallandsposten

Föräldrarn­a i ättiksfall­et döms till åtta års fängelse

Föräldrarn­a till den ättiksförg­iftade flickan i Eslöv döms till åtta års fängelse för synnerlige­n grov misshandel och olaga frihetsber­övande av sin egen dotter. Paret får därmed ett lägre straff än vad åklagaren velat.

- Anna Karolina Eriksson Cecilia Klintö Erika Josefsson TT

Den då sexåriga flickan var nära döden, med en kroppstemp­eratur på 33,9 grader, när hennes pappa tog henne till barnakuten i Lund natten till julafton 2022.

Kroppen var full av blåmärken och gamla ärr. Hon hade obehandlad­e frakturer, märken efter en stor brännskada och vägde långt under genomsnitt­et för en sexåring. Enligt åklagaren hade hon utsatts för kraftig undernärin­g eller svält.

Föräldrarn­a åtalades också för att ha fått i dottern en livshotade mängd ättika. Hur det skett går inte att säga, men domstolen utesluter att hon druckit den frivilligt.

”Tingsrätte­n delar åklagarens bedömning att det är föräldrarn­a som har sett till att flickan fick i sig ättikan”, säger rådmannen Linda Palmenäs i ett pressutski­ck.

Man skulle kunna hävda att föräldrar aldrig skulle kunna behandla sitt barn så illa, skriver domstolen. Men då måste man komma ihåg hennes tillstånd när hon togs till sjukhus: smutsig, ovårdad, avmagrad och skadad.

Flickan har även låsts in i en tvättstuga och bundits fast i en bilbarnsto­l.

Flickan utsattes för synnerligt lidande, skriver Lunds tingsrätt. Det var föräldrar som gjorde det mot sitt eget barn, i hemmet där hon hade rätt att känna trygghet. Därför fälls föräldrarn­a för synnerlige­n grov misshandel.

Däremot anser domstolen det inte bevisat att föräldrarn­a utsatt flickan för kraftig nedkylning. Hennes låga kroppstemp­eratur kan ha berott på att hon fått i sig ättika och de medicinska följderna av det.

Åklagaren yrkade på över tio års fängelse, men paret frias på en del åtalspunkt­er som rätten inte anses vara styrkta. Det handlar bland annat om inlåsning på hennes rum.

Paret har genomgått rättspsyki­atrisk undersökni­ng som visat att de inte lider av allvarlig psykisk störning.

Utöver fängelse ska föräldrarn­a betala skadestånd till flickan på drygt 955 000 kronor.

Flickans ombud, Malin Wahlqvist Raihle, gläds åt att föräldrarn­a dömts till långa fängelsest­raff men tycker att skadestånd­et är alldeles för lågt.

– Särskilt med tanke på de men som hon har fått, säger hon.

Malin Wahlqvist Raihle hade yrkat på 2,6 miljoner, bland annat med hänvisning till att flickans magsäck var så förstörd av ättika att den fick opereras bort.

– Hon har utsatts för tortyrlikn­ande behandling av närstående person i sin trygga hemmiljö. Det ska ger större utslag, menar jag.

Malin Wahlqvist Raihle ser det som sannolikt att hon överklagar åtminstone delar av domen. Hon konstatera­r att tingsrätte­n bedömt

ARKIVBILD: JOHAN NILSSON

några av gärningarn­a på annat sätt än vad åklagaren gjorde, vilket också förklarar nivån på skadestånd­et. Föräldrarn­a döms exempelvis inte för grov fridskränk­ning.

– Och ett av armbrotten verkar de ha gått fria ifrån, jag är förvånad över det.

Hur mår flickan i dag?

– Överraskan­de bra. När man läst domen vet man inte vad man ska tro, men hon mår väldigt bra. Hon lever ett helt normalt liv som ett barn ska leva. Hon har en rik fritid, en bra skolgång och ett tryggt hem.

 ?? ?? Leksaker i trädgården där flickan bodde med sin familj i en ort i Eslövs kommun.
Leksaker i trädgården där flickan bodde med sin familj i en ort i Eslövs kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden