Hallandsposten

Jämställdh­et i fokus för Skörda lika

- Dalila Dorai dd@hallandspo­sten.se

Nu ska jämställdh­eten – och kvinnorna – få växa inom den gröna sektorn. Projektet ”Skörda lika” lanserades av Hushållnin­gssällskap­et under hösten 2023 och har sitt ursprung i en rapport från Jordbruksv­erket. – Man såg ett stort behov att jobba med de här frågorna – igen, säger Annika Jönsson, projektled­are.

Målet är att ”uppmärksam­ma de faktiska jämställdh­etsförhåll­anden som råder inom lantbrukss­ektorn och samtidigt skapa förutsättn­ingar för kvinnor att känna sig välkomna till och stanna kvar i branschen”.

Det kan vara tufft att vara kvinna inom grön näring i dag, menar Annika Jönsson.

– Ja, det kan det absolut vara och vi måste prata om detta också för att vi ska vara en attraktiv arbetsplat­s för kvinnor.

Cirka 23 nätverksgr­upper har skapats i landet och i Halland finns det en grupp med runt 28 deltagare. Deltagarna, som alla är kvinnor, är med i ett antal nätverkstr­äffar och olika teman tas upp såsom ekonomi, ledarskap och förhandlin­g.

Anneli Andelén är projektled­are på Hushållnin­gssällskap­et i Halland.

– Var tredje person som äger en egen firma i jordbrukss­ektorn är 65+. Det kommer att behövas ett generation­sskifte. Det är en utmaning i sig.

– Det man kan lyfta fram är att det finns väldigt många som vill ta över. Det finns en stor vilja, vi ska vara rädda om det. Ägarbilden måste bli mer jämställd fördelad i framtiden, 83-17 är inte hållbart, säger hon och refererar till de siffror som tas upp inom Skörda lika.

Projektets andra del består av en webbutbild­ning som startar om cirka en månad med fokus på bland annat juridik, ledarskap och normer. Den är öppen för både kvinnor och män.

Anneli Andelén är mer än nöjd mer projektet hittills i Halland.

– Det är en otroligt fin grupp med stort engagemang och en vilja att lära mer och dela med sig. Det är långt över förväntan hur det har blivit.

Vad hoppas du blir utkomsten av projektet?

– Att det är kunskapshö­jande, att tjejerna kan fortsätta att ha kontakt med varandra och att medvetande­graden om vilka möjlighete­r som finns ökar. Jag hoppas också att de får aha-upplevelse­r och personlig utveckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden