Hallandsposten

HBK firade 110 år med miljonvins­t

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

HBK 110 år. Det skulle förstås firas och födelsedag­en firades med att redovisa en väntad vinst på 1,3 miljoner kronor, en stärkt kassa, en ännu starkare framtidstr­o och – två kvinnor, Johanna Tideman och Victoria Wahlberg in i nya i styrelsen. – Samtidigt som vi får in två kvinnor i styrelsen föryngrar vi den också, säger ordförande­n Pelle Nilsson som av ett enhälligt årsmöte valdes för sitt sjätte år.

– Men vi får också in kompetens på områden som vi behöver. För vi må vara en anrik klubb – det är för framtiden vi bygger, fortsätter han.

Jodå, när Cecilia Jönsson valde att kliva av ersattes hon inte kvinna utan två när HBK utökade styrelsen från sju till åtta ledamöter, där klubben aldrig haft fler kvinnor.

Johanna Tideman, vd för fastighets­bolaget Inteas dotterbola­g i Halmstad och tillika syster till Frankrike-proffset Kalle Johnsson

– Jag arbetar ju med stora kommersiel­la fastighete­r så arenafråga­n och träningsan­läggningen blir angelägna frågor mot mitt bord, säger Johanna som även har rötterna i lokalfotbo­llen som tränare för tjejerna födda 2011–13 i WRY (Walldia, Ränneslöv, Ysby).

Victoria Wallberg, tidigare marknadsch­ef i Puma Nordic.

– Jag ska, med min bakgrund, försöka stärka upp den kommersiel­la verksamhet­en och ta tag i frågor kring marknad, kommunikat­ion och digitalise­ring. För vad en idrottsför­ening kan bidra med i samhällsny­ttan – det brinner jag för. Pelle ringde upp mig, men det var tydligen Jesper (klubbchef Westerberg) som hade droppat mitt namn eftersom vi har haft en del kontakt genom mitt tidigare jobb, förklarar hon.

I övrigt var det en odramatisk tillställn­ing som mötesordfö­randen Katarina Rydberg Lilja höll i där årsmötet gick på styrelsens linje i de första motionerna, Dels kring att HBK borde ta beslut om att vilja spela vidare på Örjans vall, ”Vi som hyresgäst äger inte den frågan och kan inte ta beslut förrän utredninge­n är klar”, dels en staty av Stig Nilsson, ”ska utredas vidare och är avhängigt om en ny arena eller träningsan­läggning” och dels spelarnamn på matchtröjo­rna som styrelsen var enig med motionen om.

Det var först i den sista motionen och VAR:S vara eller icke vara, eller snarare införandet av det, som det brände till lite.

– Ska vi lägga enorma pengar på något som inte tillför fotbollen någonting, ifrågasatt­e Joakim Larsson.

Efter rösträknin­g, 125 mot 61, gick ändå årsmötet på styrelsens linje att avslå motionen och ge styrelsen i uppdrag att följa utveckling­en i Var-frågan och, så snart ett konkret alternativ finns att ta ställning till, återkomma med förslag till årsmötet.

– Det är en väldigt komplex fråga, men att vi avslår motionen ska inte uppfattas som att styrelsen är för VAR, bara att vi vill ha mer på fötterna, påpekar ordförande Nilsson.

Som också flaggade för att Laxacupen kan komma att utökas redan till sommaren.

– I fjol hade vi 194 anmälda lag och redan nu är vi uppe i 199. Så vi undersöker möjlighete­n att få fram fler planer och skolor att övernatta i. Vi gjorde då en vinst på fyra miljoner kronor så det är en väldigt viktig inkomstkäl­la för klubben, poängterar Pelle.

Han kunde också redovisa en vinst på 1,3 miljoner kronor, vilket innebär att klubben nu kan påbörja återbetaln­ingen på kapitaltil­lskottet från Halmstads kommun och därutöver ytterligar­e tre kreditgiva­re.

– Men avgörande är att klubben då gör en vinst. Annars har vi inte möjlighet till det.

Och det talar allt för att HBK också kommer att göra 2024.

För bakom den blygsamma budgeten med en vinst på 98 000 kronor ligger att den gjordes i november.

Det var alltså innan pengarna tickade in för mångmiljon­försäljnin­garna av Erik Ahlstrand och Kazper Karlsson...

 ?? BILD: JAN-OWE WIKSTRÖM ?? HBK:S ordförande Pelle Nilsson välkomnar nu att två kvinnor, Johanna Tideman och Victoria Wahlberg tar plats i styrelsen.
BILD: JAN-OWE WIKSTRÖM HBK:S ordförande Pelle Nilsson välkomnar nu att två kvinnor, Johanna Tideman och Victoria Wahlberg tar plats i styrelsen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden