Hallandsposten

80 års skillnad i Hallandspr­emiären: ”Krutgummor”

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

Det skiljer 80 år mellan den yngsta tävlingskl­assen och den äldsta när Hallandspr­emiären avgörs mellan fredag och söndag. Totalt kommer deltagare från fem länder, bland annat Storbritan­nien. – Det är ändå roligt att vi kan vara så attraktiva, säger Kennet Horvath i Halmstad OK.

För tredje året i rad efter pandemin kommer skogarna fyllas av hugade orienterar­e när Hallandspr­emiären avgörs runt Ön i Skedala.

Tävlingarn­a arrangeras av Laholms OK och Halmstad OK och inleds med Kattegattn­att på fredagskvä­llen och fortsätter med medeldista­ns under lördag och långdistan­s under söndagen.

Efter att föranmälan stängde var det totalt 2 800 anmälda totalt, varav 1 326 på lördagen och runt 1 000 på söndagen.

– Man vill ha så många som möjligt men vi är nöjda. Man kan anmäla sig fram till tävlingsda­gen så vi hoppas några kommer upptill dem, säger Kennet Horvath.

2020, innan pandemin ställde in Hallandspr­emiären 2021, var det 1 500-1 600 på lördag och söndag.

– Vi är nästan tillbaka på den nivån.

Totalt kommer deltagare från runt 17 distrikt i Sverige, men det kommer även deltagare från Finland, Danmark, Norge och tre herrar i H55-klassen från England.

Vädermässi­gt ser det lovande ut. Enligt SMHI:S prognos blir det ingen nederbörd.

– I fjol hade vi lite bekymmer om vi skulle köra i snön, men det gick bra. Men det är roligare att orientera i barmark, säger Kennet Horvath.

Åldersinte­rvallet är stort under helgen. Den yngsta klassen är D10/ H10 och den äldsta är H90 där det finns en anmäld deltagare under lördagen och D85.

– Det är riktiga krutgummor, skrattar Horvath.

För de som är yngst finns som vanligt även en klass som heter inskolning.

– Där sätter vi ut en snäll bana längs stigar och vägar och markerar med en glad gubbe om man är på väg mot rätt håll och en ledsen gubbe om man är på väg mot fel väg. Men det är ingen tidtagning eftersom det är barnidrott utan alla får någon medalj när man kommer i mål.

 ?? ARKIVBILD: JARI VÄLITALO ?? Det var snöigt på marken när Hallandspr­emiären avgjordes förra året.
ARKIVBILD: JARI VÄLITALO Det var snöigt på marken när Hallandspr­emiären avgjordes förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden