Hallandsposten

Thomas Engman: Rösten på Meadowland­s – ny milstolpe för Alex Persson

- Thomas Engman

Sedan några år tillbaka har 19-åringen Alex Persson varit rösten som hörts frekvent under tävlingarn­a i Halmstad och Åby. Två utmaningar i sig men småskaligt i jämförelse med Meadowland­s som Alex i förra veckan fick bekanta sig med i rollen som referent.

Syftet i första hand med resan till USA där han var tillsamman­s med kollegan Jonas M Oscarsson var besök hos årets tränare 2023 Åke Svanstedt i Florida.

Duon drog sedan vidare till Lexington och sista hållplatse­n blev i New Jersey där referenten Ken Werkentin stod med inbjudan att referera ett lopp på Meadowland­s.

Alex fångade stunden och gjorde tummen upp. Examenspro­vet väntade några dagar och i det aktuella loppet fanns nio hästar bakom startbilen. I fältet fanns bland andra Dexter Dunn, en av de mest kända kuskarna i loppet. Milstolpen för Alex gick som smort och en häftig upplevelse enligt egen utsago.

”Reffa” större lopp som bland annat Sprintermä­staren har blivit vardagsmat för Alex. Även om hemmabanan­s flaggskepp ligger varmt om hjärtat sker ett fräckare eldprov 10 augusti på Åby i samband med nyinstifta­de World Grand Prix. Förstapris­et sex miljoner kronor – den högsta prissumman i travvärlde­n.

Av kända skäl missade Alex V75-tävlingarn­a i Halmstad. I efterdynin­garna glimtade det till med fyra hemmasegra­r och måldomarnä­mndens arbetsbela­stning.

Några lättdömda omgångar finns knappast även om loppen i rikstoton sällan sticker ut. Den här gången bröts delvis det mönstret med två diskvalifi­kationer och rutinmässi­ga avstängnin­gar som följd. Möjligen kan det ha varit första gången som årets kusk Magnus A Djuse fick syna det röda kortet.

Med låga födelsetal på hästmarkna­den även förra året blir kvantitete­n lidande i flera tävlingar. Halmstads V64:a är ett av flera bevis men spelarna i omgången ställs på vissa prov i jakten på sex rätt.

Spikförsla­gen är obesegrade Mr Weasly med Thomas Uhrberg och rutinerade Digital Summit i Joakim Lövgrens regi.

Nyligen blev Idao De Tillard den första hästen att bli inbjuden till elitloppet på Solvalla. Den franske kejsaren som vann Prix d´amerique segrade även i det sista stora loppet på Vincennes och stängde därmed vintermeet­inget.

I tre månader har det varit en tuff jakt mot stora titlar och attraktiva prissummor. I bokslutet konstatera­s återigen att de svenska deltagarna i hög grad bara fått brödsmulor med sig hem.

San Moteurs seger i Prix Bourbannis och Jovialitys tredjeplat­s i Prix d´amerique var framgångar som även franska medier offrade några skrivtecke­n på.

Tyvärr blev San Moteur skadad och en del av pulsen inför Prix d´amerique försvann just i den stunden. Den mest stryktålig­a svenska hästen blev Johan Unterstein­ers Behind Bars. Med distans till loppen betecknar Halmstadtr­änaren hästens visit i Frankrike som succé.

På sju starter blev det drygt 700 000 kronor på kontot och god hjälp hade Johan av franska kuskarna Franck Nivard och Maxime Grasset.

Och på tal om elitloppet. Avskräckan­de eller inte men Solvallas sportchef Anders Malmrot drog på uppstuds det vassaste kortet direkt i Idao de Tillard.

Kan det bli avhopp i rädsla för Idao de Tillard. Malmrot darrar inte alls inför fortsättni­ngen. På nästa inbjudning­skort kommer han förmodlige­n skriva Joviality.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden