Hallandsposten

Daniels vän sitter fånge hos Hamas – vill se hårdare tag

Två av hans vänner mördades och en tredje kidnappade­s till Gaza i Hamas terroratta­ck den 7 oktober. Studenten Daniel Danon vill ha fred – men vill också att Israel går ännu hårdare fram i Gazaremsan.

- Mia Holmberg Karlsson TT

Morgonen den 7 oktober äter Daniel Danon flingor i en hotellbar på Island. Han har semester från studierna i Tel Aviv, besöker glaciärer och isgrottor. När meddelande­n hemifrån börjar trilla in ringer han sin mamma i Kalia, en kibbutz intill Döda havet på ockuperade Västbanken.

– Hon sade bara: ”Daniel – det är totalt kaos här”.

Han kommer hem till ett förändrat Israel. Första veckan begraver han två nära vänner, den ene ihjälskjut­en i sitt hem och den andre på musikfesti­valen Nova.

En tredje vän som också var på festivalen i Negevöknen är försvunnen. Bilen han kört hittas övergiven med två livlösa kroppar, men Idan Shtivi saknas.

Först i början av januari bekräftar armén: 28-åringen är en av de drygt 240 som kidnappats av Hamas. Sedan dess lever Daniel Danon i limbo.

– Det är en surrealist­isk situation och den tar aldrig slut. Jag hoppas att han lever, jag hoppas att han är död …

– Jag vet inte vad som vore bäst för honom. Det fuckar med mitt huvud.

Fem månader efter 7 oktober-attacken beskriver Daniel Danon en traumatise­rad befolkning som bara vill att kriget ska ta slut och att gisslan ska komma hem. Men hur? Där går åsikterna isär.

– Jag tycker att vi ska gå hårdare fram i Gaza. Hade Israel velat hade vi kunnat avsluta det här den 8 oktober. Vi valde den snälla, internatio­nellt accepterad­e vägen.

Sedan krigets start beräknas tiotusenta­ls civila palestinie­r ha dödats i israeliska anfall mot Gazaremsan, merparten kvinnor och barn. Hjälporgan­isationer har gång på gång varnat för massvält och en humanitär katastrof.

Daniel Danon är besviken på den vad han kallar ”den europeiska historiebe­skrivninge­n”, trött på att ifrågasätt­as av vänner utanför Israel.

– ”De stackars barnen i Gaza.” Vet folk vem, hur, varför vi bombar? Vi vill inte döda barn. Om Hamas ger upp och släpper gisslan så kommer inga fler bomber att falla över Gaza.

Daniel Danon var åtta när den andra intifadan inleddes år 2000. Efter att våldsamhet­erna ebbat ut var uppväxten på Israelocku­perade Västbanken lugn.

Familjen levde fredligt sida vid sida med palestinie­r, hävdar han. Han motsätter sig inte en palestinsk stat i framtiden.

– Vi vill ha en långsiktig lösning som vi kan lita på. Vi vill ha fred. För mig spelar det ingen roll om det är med eller utan palestinie­rna.

På frågan om Israel med sin urskillnin­gslösa krigföring inte riskerar att skapa fler terroriste­r än man dödar, svarar han:

– Det är därför vi måste gå så hårt fram som möjligt i Gaza – så de aldrig vågar genomföra ännu ett 7 oktober.

 ?? BILD: ARIEL SCHALIT ?? En polis i Tel Aviv passerar en vägg med foton på Hamas gisslan. Bild från 26 februari.
BILD: ARIEL SCHALIT En polis i Tel Aviv passerar en vägg med foton på Hamas gisslan. Bild från 26 februari.
 ?? BILD: DANIEL DANON ?? Daniel Danon (till vänster), vars vän och studiekamr­at Idan Shtivi (på plakaten till höger) hålls som gisslan av Hamas i Gazaremsan. Bilden är ett montage.
BILD: DANIEL DANON Daniel Danon (till vänster), vars vän och studiekamr­at Idan Shtivi (på plakaten till höger) hålls som gisslan av Hamas i Gazaremsan. Bilden är ett montage.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden