Hallandsposten

Dödläge i samtal om Gaza – inget avtal före ramadan

Förhandlin­garna om en ny vapenvila i Gazakriget har nått ett dödläge inför ramadan. Hamas representa­nter har åkt hem. USA rapportera­s ha skickat mer militärt stöd till Israel än vad som hittills varit känt.

- TT-AP-AFP

Det förslag som har legat på förhandlin­gsbordet har inneburit att bägge sidor ska lägga ned vapnen i sex veckors tid, att 40 av gisslan som hålls av Hamas ska släppas samt att Israel ska frige fängslade palestinie­r.

Hamas uppges å sin sida ha velat att en överenskom­melse ska staka ut en väg mot ett permanent slut på kriget. Israel uppges ha velat ha en mer begränsad uppgörelse där dess offensiv förr eller senare skulle kunna återupptas.

Egyptiska medlare meddelar att förhandlin­garna har nått ett dödläge. Hamas delegation har lämnat Kairo och det sägs att samtalen ska återupptas först nästa vecka.

Därmed spricker av mycket att döma medlarnas mål om att nå ett avtal i tid till den muslimska fastemånad­en ramadan, som kan inledas redan på söndag.

Nu är det upp till USA att sätta press på Israel, säger en Hamas-företrädar­e till AFP.

– Om Israel menar allvar och inte förhalar så är det möjligt att nå en vapenvila före ramadans början, säger denne.

USA:S vicepresid­ent Kamala Harris sade tidigare i veckan att det måste ske en ”omedelbar vapenvila”, vilket bedömts vara det mest kraftfulla uttalandet hittills från den amerikansk­a regeringen.

– Hamas hävdar att man vill ha en vapenvila. Nåväl, det finns ett avtal på bordet, sade Harris.

USA har uppmanat Israel att släppa

"Fler än 30 800 människor har dödats i Gaza sedan krigsutbro­ttet, enligt en uppdaterin­g på torsdagen från den Hamaskontr­ollerade vården i det palestinsk­a området.

fram fler hjälpförsä­ndelser och lät i helgen flyga in matransone­r som släpptes över Gaza.

USA har levererat fler vapen under krigets gång än som tidigare varit känt. Fler än 100 enskilda försäljnin­gar

BILD: OHAD ZWIGENBERG

av framför allt ammunition och bomber har skett vid sidan av regeringen­s större stödpaket, rapportera­r The Washington Post. Tidningens källor berättar att leveranser­na inte behövde tillkännag­es då de enskilt inte uppnådde det dollarvärd­e som formellt krävs för det.

I Gazaremsan­s norra del, där konflikten har rasat som värst, beräknas det fortfarand­e finnas omkring 300 000 människor som i princip inte har någonting att äta.

I den södra delen har merparten av remsans civila invånare sökt skydd från fortsatta bombningar och drivits mot den stängda gränsen mot Egypten.

Fler än 30 800 människor har dödats i Gaza sedan krigsutbro­ttet, enligt en uppdaterin­g på torsdagen från den Hamaskontr­ollerade vården i det palestinsk­a området.

 ?? BILD: MOHAMMED DAHMAN ?? Palestinie­r bär iväg tillhörigh­eter efter att deras hem i staden Khan Yunis bombats sönder i israeliska anfall. Bilden togs i onsdags.
BILD: MOHAMMED DAHMAN Palestinie­r bär iväg tillhörigh­eter efter att deras hem i staden Khan Yunis bombats sönder i israeliska anfall. Bilden togs i onsdags.
 ?? ?? En explosion i Gaza i onsdags, fotografer­ad från södra Israel.
En explosion i Gaza i onsdags, fotografer­ad från södra Israel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden