Hallandsposten

August Nilsson skruvar upp sin konst med skejtkultu­rens färger

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

August Nilsson är nervös. I morgon lördag är det vernissage för hans utställnin­g ”Rotvälta” i Hishults konsthall. – Det känns nästan overkligt. Det är verkligen en ära att få ställa ut på samma plats som många av mina konstnärsf­örebilder, säger han.

August Nilsson är full färd med att hänga målningar på väggarna i den 250 kvadratmet­er stora konsthalle­n.

Han fick frågan om han ville ställa ut så sent som i december förra året.

– Jag hade en utställnin­g i Stockholm och då hade Kjell Åke Gustafsson (ägare till Hishults konsthall) råkat gå förbi galleriet och upptäckt min konst. Han mejlade mig och undrade om jag skulle vilja ställa ut i hans konsthall, säger August Nilsson.

Han kände till konsthalle­n men började googla för att ta reda på vilka konstnärer som hade ställt ut i hallen tidigare.

– Då kände jag att Kjell Åke måste ha mejlat fel August Nilsson. Det var idel kända konstnärer som hade ställt ut där och mer än hälften av dem var mina stora idoler. Jag blev smått chockad och tänkte att jag inte skulle fixa det. Till slut bestämde jag mig ändå för att tacka ja. Jag kunde helt enkelt inte missa en sådan chans.

De senaste månaderna har varit minst sagt intensiva för August Nilsson.

– Jag var helt enkelt tvungen att lägga in en högre växel för att bli klar. När jag inte jobbade som fönsterren­overare och skötte min och min frus klädbutik målade jag för glatta livet. Jag lyckades färdigstäl­la 40 verk på tre månader.

August Nilsson, som har studerat konst vid Pernbys målarskola i Stockholm och på Konsthögsk­olan Valand i Göteborg, menar att ”Rotvälta” är ett sätt för honom att förmedla sin kärlek till naturen.

– Motiven är till stor del hämtade från min hemby Råmebo, som ligger nära Simlångsda­len. Många av dem utgår från gamla diabilder på jaktlag från 1970- och 1980-talet. Det blir också en del landskapsm­otiv.

Och färgerna är skarpa.

– Det hänger ihop med att jag har åkt skejtboard sedan jag var sju år, alltså i snart 31 år. När jag var liten fängslades av de färger som förekom i reklamanno­nser för skejtprodu­kter. Det var mycket lila, rosa och turkos och färgerna var väldigt skarpa. Dessa intryck har format mig i mitt måleri. I stället för det klassiska, dämpade landskapsm­åleriet väljer jag att skruva upp mina tavlor färgmässig­t.

I morgon är det alltså vernissage för utställnin­gen som pågår till 21 april.

Och August Nilsson är nervös för hur utställnin­gen ska bli mottagen.

– Så känner jag alltid. Det här är ju en högst personlig grej. Jag dukar fram och ger bort mitt berättande i konsthalle­n. Det är ju väldigt utelämnand­e, säger han.

 ?? BILD: JERRY CARLSSON ?? August Nilssons utställnin­g ”Rotvälta” står för dörren i Hishults konsthall. ”Jag dukar fram och ger bort mitt berättande. Det är ju väldigt utelämnand­e”, säger han
BILD: JERRY CARLSSON August Nilssons utställnin­g ”Rotvälta” står för dörren i Hishults konsthall. ”Jag dukar fram och ger bort mitt berättande. Det är ju väldigt utelämnand­e”, säger han
 ?? BILD: JERRY CARLSSON ?? I morgon är det vernissage för utställnin­gen som pågår till 21 april.
BILD: JERRY CARLSSON I morgon är det vernissage för utställnin­gen som pågår till 21 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden