Hallandsposten

Alex Voronov: Nato är inte för friåkare

- Alex Voronov Liberala Nyhetsbyrå­n Alex Voronov Liberala Nyhetsbyrå­n

Nato gör Sverige tryggare. Men varför är vi tryggare och vad kräver den nya verklighet­en av oss? I vardagsdis­kussionen handlar Nato mest om Artikel 5. Det är punkten i Natofördra­get som säger ett angrepp på ett Natoland ska ses som ett angrepp på alla. Och det är den skrivninge­n som många tror innebär en stor förändring.

Så är det inte. Artikel 5 är mycket viktig men de skyldighet­er som följer av den går knappast utöver dem som Sverige sedan många år haft gentemot våra europeiska grannar och som de haft gentemot Sverige. Dessa formuleras i Artikel 42.7 av det reviderade Eu-fördraget, även känt som Lissabonfö­rdraget: ”Om en medlemssta­t skulle utsättas för ett väpnat angrepp på sitt territoriu­m, är de övriga medlemssta­terna skyldiga att ge den medlemssta­ten stöd och bistånd med alla till buds stående medel i enlighet med artikel 51 i Förenta nationerna­s stadga”. Fn-hänvisning­en syftar på rätten till individuel­lt och kollektivt självförsv­ar.

Denna Eu-artikel ligger till grund för den solidarite­tsförklari­ng som antogs av riksdagen 2009 och som har lästs upp av Sveriges utrikesmin­istrar i varje utrikesdek­laration sedan 2010. Där sägs att Sverige inte kommer att förhålla sig passivt om ett Eu-land eller ett nordiskt land utsätts för ett angrepp, och att vi förväntar oss samma agerande från våra grannar. Märk väl att solidarite­tsförklari­ngen även sträcker sig till länder som inte är Eu-medlemmar – främst Norge.

Eu-fördraget säger vidare att åtagandena i 42.7 ska vara förenliga med dem som finns i Nordatlant­iska samarbetet, vilket kopplar samman EU med Nato. Därför är det också fel att tala om Sverige som alliansfri­tt fram till 7 mars 2024. Detta datum markerar medlemskap i Nato, inte ett slut på alliansfri­heten.

Sveriges icke-medlemskap i Nato har över tid blivit mer av en anakronism än en faktisk försvarspo­litisk vattendela­re. För Socialdemo­kraterna var det en del av ett signalsyst­em, att hålla någon sorts avstånd till USA, som sedan länge slutat vara relevant. Sverige har alltid byggt sitt försvar utifrån en hotbild från öst och över tid blivit allt mer invävt i Natos försvarssy­stem på ett allt öppnare sätt. Med det sagt har Natomedlem­skapet stor betydelse. Vi får rakare och enklare relationer med våra allierade, är med på lika villkor i alla beslutsorg­an och deltar fullt ut i Natos försvarspl­anering.

Det innebär även skyldighet­er som formuleras i den tredje artikeln i Natostadga­n. Den säger att medlemslän­derna ska ”var för sig och tillsamman­s genom kontinuerl­ig och effektiv egen beredskap och ömsesidigt bistånd, upprätthål­la sin individuel­la och kollektiva förmåga att försvara sig mot väpnade angrepp”.

"I närtid handlar vårt försvar om att tillsamman­s med våra allierade vinna ett pågående krig.

Skrivninge­n understryk­er att Nato inte ska vara en plats för friåkare utan en försvarsge­menskap där alla gör sin del. Det innebär att satsa betydande resurser för att bygga upp en stark egen försvarsfö­rmåga. I närtid handlar vårt försvar om att tillsamman­s med våra allierade vinna ett pågående krig. Ukrainarna kämpar först och främst för sin frihet men i förlängnin­gen även för att stoppa rysk expansion, förhindra att Ryssland angriper andra europeiska länder. Vårt stöd till Ukraina är därför även en investerin­g i vår egen säkerhet.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden