Hallandsposten

Skeppare fälls för färd som slutade med en kollision

Halmstad: Den kvinnliga skepparen som körde på fritidsfis­karna utanför Skallkroke­ns hamn döms till dagsböter och att betala skadestånd för båten och personskad­orna som hon orsakade.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Olyckan inträffade på havet utanför Skallkroke­ns hamn, väster om Busörs rev, den 29 juni förra sommaren. Kvinnan lät sin Nimbus 335C gå med autopilot och såg inte att en fritidsfis­kebåt låg stilla framför henne. Det var en småregnig dag och det gick förhålland­evis höga vågor på havet.

Personerna ombord på Askeladden­båten var upptagna med att plocka upp nät när kvinnan kom körande i sju knops hastighet och kraschade in i fiskebåten. En av personerna hamnade i havet och skadorna på fiskebåten blev så omfattande att den inte går att laga.

Brottsrubr­iceringen i domen mot den tyska kvinnan är vårdslöshe­t i sjötrafik och bygger helt på att hon brast i det ansvar och gott sjömanskap som sjöfarare över hela världen ska ta hänsyn till.

” En man som kastade sig i havet för att undvika att skadas var tydlig med vad han tyckte och skrek: ”Fuck off!”.

Formellt gäller brottet att hon inte höll ständig och noggrann utkik enligt sjövägsreg­el 5 och att hon inte höll undan enligt sjövägsreg­el 18 a.3.

Kvinnan har erkänt sitt brott i en skriftlig bekännelse och efter att tingsrätte­n tagit del av åklagarens bevisning döms hon nu utan att man behövde hålla en huvudförha­ndling i målet. Kvinnan som körde motorbåten döms till 50 dagsböter á 300 kronor, vilket motsvarar 15 000 kronor. Hon döms också att betala drygt 23 000 kronor i skadestånd till ägaren av fiskebåten och att betala 700 kronor till en av passagerar­na i båten.

Under målets handläggni­ng yrkade kvinnans advokat på att antalet dagsböter skulle sättas ned till 30 med hänvisning till att kvinnan faktiskt försökt hjälpa till efter att båtarna kolliderat.

Men tingsrätte­n delar inte den uppfattnin­g och motiverar det med att kvinnans insats i den delen var relativt begränsad. Hon stannade sin motorbåt och ropade till de tre personerna som nyss blivit påkörda: ”Can I help you?”

En man som kastade sig i havet för att undvika att skadas var tydlig med vad han tyckte och skrek: ”Fuck off!” varpå kvinnan tog honom på orden och åkte vidare till Glommens hamn.

 ?? BILD: KUSTBEVAKN­INGEN ?? Kvinnan som körde motorbåten och kolliderad­e med den mindre fiskebåten döms till 50 dagsböter för vårdslöshe­t i sjötrafik.
BILD: KUSTBEVAKN­INGEN Kvinnan som körde motorbåten och kolliderad­e med den mindre fiskebåten döms till 50 dagsböter för vårdslöshe­t i sjötrafik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden