Hallandsposten

Planen: Akutskola ska startas i Halmstad till hösten

Halmstad:

- Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se 010-471 51 12

Hot och våld mot skolans personal är helt oacceptabe­lt, påpekar Arber Gashi (S), ordförande i barnoch ungdomsnäm­nden. – Det är en tydlig trend att hot och våld kryper närmare in i våra skolor, och vi har elever som sprider fruktan och ibland ren terror, säger han och berättar att man redan i mars ska ta beslut om att starta en akutskola i Halmstad.

Hallandspo­sten berättade nyligen att antalet anmälda fall med hot och våld mot skolanstäl­lda har ökat med drygt 80 procent, en siffra som Arber Gashi anser är ”helt oacceptabe­l”.

– Vi har personal som fasar för att gå till jobbet nästa arbetsdag eftersom de inte vill möta vissa elever, säger han och tillägger att det nu finns förslag om att starta en så kallad akutskola.

– Det handlar om ett ställe där elever som varit hotfulla eller våldsamma kan befinna sig medan den ordinarie skolan kan utreda vad som hänt – och vad som ska ske i nästa steg, förklarar Arber Gashi.

Patrik Engström, verksamhet­schef inom grundskola och anpassad grundskola i Halmstad, är en av dem som håller på att ta fram förslaget om en akutskola. Han berättar att man på flera håll i landet har satsat på den här typen av enheter, men att det hela är ganska nytt.

– På akutskolan ska det finnas kompetent personal, som ska undervisa parallellt som det pågår en dialog med skolan, vårdnadsha­vare, andra myndighete­r och eleven själv. Ambitionen är att det ska bli så bra som möjligt för eleven, samtidigt som man skapar lugn och ro på för dem som blivit utsatta för hot och våld.

Tanken är att placeringe­n ska gälla i maximalt fyra veckor och att det efter den tiden ska finnas en handlingsp­lan för elevens fortsatta skolgång.

– Oftast handlar det om en återgång till den ordinarie enheten, men i sällsynta fall kan det bli aktuellt med en omplacerin­g till en annan skola.

Patrik Engström säger också att det – vilket i grund och botten är önskvärt eftersom det är ett tecken på att det är lugnt ute på skolorna – i perioder inte kommer att vara någon elev alls i akutskolan.

– Då jobbar pedagogern­a – uppskattni­ngsvis två heltider, möjligen uppdelade på flera personer – i andra grupper där deras kompetens behövs. Det viktiga är att vi har rätt människor på rätt plats, säger han och inflikar att man har ansökt om statsbidra­g för finansieri­ngen av akutskolan.

Förslaget ska upp i barn- och ungdomsnäm­nden 27 mars, och enligt ordförande­n Arber Gashi har det alla förutsättn­ingar att gå igenom:

– Vi inom Ansvar för Halmstad är eniga om det här och har ju en majoritet i nämnden. Så min förhoppnin­g är att en akutskola ska vara på plats efter sommaren, säger han och tillägger att frågan inte behöver gå vidare till högre instans, utan att nämnden kan besluta i ärendet.

Vad gäller ökningen på 83 procent av antalet anmälda incidenter om hot och våld mot vuxna i skolan, menar Arber Gashi att det finns två delar i det:

– Den är en tydlig trend att den här problemati­ken ökar, inte bara i Halmstad utan i hela Sverige. Hot och våld kryper närmare in i våra skolor och vi har elever som sprider fruktan och ibland ren terror. Men eftersom vi jobbar aktivt med att försöka stävja det här i alla personalgr­upper och i alla led, har vi även fått en ökad benägenhet att anmäla. Det slår nog också igenom i statistike­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden