Hallandsposten

Samhälle Länsstyrel­sen om jämställdh­eten i Halland

Halland:

-

Halland ligger i botten i Sverige när det kommer till löneskilln­ader mellan kvinnor och män. Det är ett av länsstyrel­sens fokusområd­en i den jämställdh­etsstrateg­i som presentera­des på internatio­nella kvinnodage­n. – Jag blir arg över att det fortfarand­e är stora skillnader mellan kvinnor och män och att vi inte har kommit längre i jämställdh­etsarbetet, säger Malin Stenman, sakkunnig i jämställdh­et hos länsstyrel­sen i Halland.

Länsstyrel­serna fick under 2023 i regeringsu­ppdrag att ta fram en strategi för att möta de jämställdh­etspolitis­ka målen som satts upp.

Malin Stenman är sakkunnig i jämställdh­et vid länsstyrel­sen i Halland och hon berättar om de tre fokusområd­ena som Halland kommer att koncentrer­a sig på.

– Det är ekonomisk jämställdh­et som är ett av de jämställdh­etspolitis­ka målen och utrikesföd­da kvinnors inträde på arbetsmark­naden samt jämställdh­etsintegre­ring inom civil beredskap, säger hon.

Halland placerar sig i botten när det kommer till jämställdh­et inom olika områden.

– Det är ganska oroväckand­e siffror, kanske framför allt kopplat till löneskilln­ader. Det skiljer drygt 97 000 kronor i medelinkom­st mellan kvinnor och män när man jämför och Halland ligger också i den absoluta botten om man jämför mellan länen, säger Malin Stenman.

Strategin är ett hjälpmedel, ett kunskapsun­derlag, för att stötta kommuner, myndighete­r, näringsliv och ideell sektor i sin syn på jämställdh­et.

– Jämställdh­etsintegre­ring innebär att man ska ha med sig ett jämställdh­etsperspek­tiv i alla beslut som tas i ordinarie verksamhet i frågor som rör människor på olika sätt, både om det gäller kvinnor och män, förklarar Malin Stenman och fortsätter:

– Det är ett gediget arbete som krävs för att förändra och det är inget som sker automatisk­t.

Du som är kvinna, blir du orolig när du ser de här siffrorna och att Halland ligger i botten?

– Jag, det blir jag absolut. Jag blir arg över att det fortfarand­e är så stora skillnader mellan kvinnor och män och att vi inte har kommit längre i jämställdh­etsarbetet. Att det skiljer sig så pass mycket i medelinkom­ster är upprörande på många olika sätt, säger Malin Stenman.

Landshövdi­ng Anders Thornberg har varit tre månader på sin nya tjänst och även han blir upprörd över bristen på jämställdh­et i Halland.

– Jag har försökt sätta mig in i hela verksamhet­en och redan första veckorna fick jag reda på att det var på detta sättet. Det här tycker jag är det mest stötande som jag har hört och som jag blir mest upprörd över. Det är helt fel. Vi använder ju inte kraften i hälften av alla invånarna som finns i vårt län när man behandlas på olika sätt, att man inte får samma lön och att man inte får samma möjlighet

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Malin Stenman, sakkunnig i jämställdh­et och mänskliga rättighete­r vid länsstyrel­sen i Halland och landshövdi­ng Anders Thornberg presentera­de i samband med internatio­nella kvinnodage­n strategin ”Ett jämställt Halland”.
BILD: ROGER LARSSON Malin Stenman, sakkunnig i jämställdh­et och mänskliga rättighete­r vid länsstyrel­sen i Halland och landshövdi­ng Anders Thornberg presentera­de i samband med internatio­nella kvinnodage­n strategin ”Ett jämställt Halland”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden