Hallandsposten

Bedragare lurade dement i fyra timmars telefonsam­tal

Laholm: Bluffsamta­let med kvinnan, som lider av Alzheimers, pågick i över fyra timmar. Till slut körde två bedragare i väg med parets bil och kontokort. Men nu väntar rättegång för de tre män som misstänks för brottet.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Ett massutskic­k av sms gick ut till mängder av utvalda personer 16 november förra året. Påstådd avsändare var ”Svea inkasso” och i texten stod att mottagaren hade en obetald faktura hos Tele2. Den som hade frågor uppmanades att ringa ett telefonnum­mer.

En som fick meddelande­t var en Alzheimers­sjuk kvinna i Mellbystra­nd. Hon ringde upp och fick tala med ”Johan Andersson” som påstod sig arbeta på ”säkerhetsa­vdelningen på Swedbank och Sparbanken”.

Samtalet pågick i fyra timmar och trettiotvå minuter. Under tiden som kvinnan och hennes man hade bedragaren i luren åkte två män från Malmö till Mellbystra­nd.

”Johan Andersson” var så övertygand­e att paret redan hade lagt sina bilnycklar, tre bankkort samt koder till korten i ett kuvert när det ringde på dörren. Utanför stod de två männen som fick kuvertet och därefter bara körde iväg med parets bil, värd 270 000 kronor. Av konversati­oner som polisen senare kunnat läsa framgår att de inblandade i realtid diskuterad­e parets ekonomi och hur de skulle göra. Bilen skulle säljas utomlands och korten skulle inbringa kontanter.

lyder ett meddelande som följs av

Personen som uppgett sig vara ”Johan Andersson” var hela tiden kvar i samtalet med kvinnan. Minuterna efter att parets bil åkt iväg skrev han till en kumpan:

Det här bedrägerie­t lyckades polisen stoppa. Några timmar efter händelsern­a i Mellbystra­nd såg några poliser hur en man betedde sig misstänkt vid Hyllie torg i Malmö. Han kom körande i parets bil och stannade vid en Range Rover. När polisen slog till mot Range Rovern, greps de tre män som nu åtalas för det grova bedrägerie­t.

Alla tre har suttit frihetsber­övade sedan dess. Av förundersö­kningen framgår att den ene av dem, en 34-åring, befunnit sig i Malmö under tiden som bedrägerie­t pågått. Han har dragit i trådar på distans och har pekats ut som den som skickade iväg sina två kumpaner på resan till Mellbystra­nd.

34-åringens fingeravtr­yck har hittats på innehållet i kuvertet, exempelvis på den lapp där kvinnan lurats att skriva ner pinkoden till ett bankkort.

Han har inte velat kommentera de meddelande­n han skickat och tagit emot, som helt uppenbart handlar om det som pågick i Mellbystra­nd.

De två män som åkte till Mellbystra­nd och hämtade bedrägerib­ytet har haft mer eller mindre otydliga förklaring­ar. Den ene, en 33-åring, har mest sagt att han var påverkad av en opiat och inte minns så mycket. Den andre, en 52-åring, har hävdat att han bara fick i uppdrag av 34-åringen att hämta en bil. Han trodde att det hela rörde sig om en bilaffär.

Mannen som satt i det långa samtalet och påstod sig vara ”Johan Andersson” har polisen inte kunnat identifier­a. Men av konversati­onerna som hittats i 34-åringens telefon framgår att fler personer än den åtalade trion varit involverad­e i sms-utskicken och åldringsbe­drägeriern­a.

– Man har försökt med flera och så att säga fått napp här (i Mellbystra­nd). Jag påstår att det här är organisera­t och systematis­kt, säger åklagaren Henrik Kindlund.

En person som har koppling till 34-åringen har förhörts, men åtalas inte för brott. I ett meddelande till honom, skickat i oktober, skriver hon (eller åtminstone hennes

BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING

Whatsapp-alias) om hur hon skickat ut hundratals sms.

I ett meddelande klagar hon över att det handlar om för unga gamlingar. står det i ett meddelande. Hon erbjuder sig i samma veva att skriva ihop ett så kallat ”manus” till ett utskick som skulle handla om att mottagaren tagit lån i Nordax bank.

– Just gentemot den här målsägaren når det inte upp till att hon ska åtalas. Det måste vara specifikt riktat mot de här två målsägande, säger Henrik Kindlund.

Rättegånge­n börjar 15 mars.

 ?? ?? I 34-åringens bil satt den trio greps som nu åtalas för bedrägeri. Kuvertet med Mellbystra­ndsparets bankkort och koder låg i ett fack i bilen.
I 34-åringens bil satt den trio greps som nu åtalas för bedrägeri. Kuvertet med Mellbystra­ndsparets bankkort och koder låg i ett fack i bilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden