Hallandsposten

Alla åtgärder på plats i Torup efter skolkritik

- Siri Leifsdotte­r

I vintras fick Torups skola kritik av Skolinspek­tionen för brister i arbetet med särskilt stöd samt i elevrådsar­betet. Nu har åtgärder vidtagits, och skolan är på banan igen efter förra årets omfattande renovering.

I samband med att Torups skola öppnade för hösttermin­en gjorde Skolinspek­tionen ett tillsynsbe­sök. Besöket ledde till anmärkning­ar mot skolan på två områden: dels saknades ett elevråd för de yngre barnen, och dels fanns det brister i arbetet med särskilt stöd.

– Problemet var framför allt att vi inte hade en skriftlig rutin för hur vi hanterar upprättand­e eller inte upprättand­e av åtgärdspro­gram.

Så det behövde vi förbättra och skapa en rutin, och det har vi gjort, säger rektor Marie Blomqvist.

När en skola utreder om en elev behöver särskilt stöd ska ett formellt beslut fattas, oavsett om man beslutar att sätta in särskilda stödinsats­er, eller nöjer sig med mer allmänna anpassning­ar i klassrumme­t.

Vid besöket på Torups skola hittade dock Skolinspek­tionen ett par fall där utredninge­n kommit fram till att inga särskilda insatser behövdes, men inget formellt beslut hade tagits.

– Nu har vi skriftliga rutiner, både för de åtgärdspro­gram som genomförs, och för de som inte blir av utan där anpassning­en görs i klassrumme­t, säger Marie Blomqvist.

Maria Blomqvist var relativt ny som rektor på skolan när inspektion­en gjordes, men hon tror att renovering­arna kan ha spelat en roll i att problemen uppstod, eftersom verksamhet­en då var utspridd på flera olika skolor och byggnader.

– Min tolkning är att när en skola är under renovering i ett och ett halvt år och inte alla elever är under samma tak, så kan jag förstå att det blivit brister i att upprätthål­la fungerande elevråd och fungerande rutiner, säger Marie Blomqvist.

Även avsaknaden av elevråd för årskurs F–3 har hunnit åtgärdas i god tid.

– Nu är det jag som håller i elevråden på Torups skola, så jag träffar eleverna minst varannan månad eller oftare, säger Marie Blomqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden