Hallandsposten

Biden: ”Europa är i fara – den fria världen är i fara”

- Jonas Grönvik

USA:S president Joe Biden anklagade Donald Trump för att böja sig för Rysslands president Vladimir Putin.

– Jag kommer inte att vika ner mig, lovade Biden i sitt årliga tal till kongressen om tillstånde­t i landet.

Biden inledde sitt direktsänd­a tal till nationen – State of the Union – med att varna för Ryssland.

– Om någon i det här rummet tror att Putin kommer att stanna vid Ukraina, kan jag försäkra er om att han inte kommer det.

– Men Ukraina kan stoppa Putin – om vi står vid Ukrainas sida och förser dem med vapen att försvara sig med.

Frihet och demokrati attackeras både hemma i USA och utomlands, sade Biden. Han svingade vilt mot sin rival Donald Trump, dock utan att nämna honom vid namn.

– Nu säger min föregångar­e – en före detta republikan­sk president

– till Putin, citat: ”Gör vad fan du vill”.

– Jag tycker att det är upprörande, det är farligt och det är oacceptabe­lt, fortsatte Biden med anspelning på Trumps uppmärksam­made uttalande om Natoländer som inte satsar tillräckli­gt på militären.

Presidente­n uppmanade också republikan­ska kongressle­damöter att rösta igenom det militära stödpaket till Ukraina som det tvistats om i månader.

– Historien ser på. Om USA vänder ryggen till kommer det att sätta Ukraina i fara. Europa är i fara. Den fria världen är i fara.

Biden målade upp starka kontraster mellan ett USA med honom som ledare och ett USA lett av Donald Trump.

En stark demokrati måste ständigt försvaras, sade Biden och påminde om kongressto­rmningen i januari 2021.

– Politiskt våld hör inte hemma i USA.

Presidente­n tog också upp situatione­n i Mellanöste­rn och kriget i Gaza. Han meddelade att han under kvällen beordrat USA:S militär att upprätta en tillfällig hamn vid Gazas kust för att kunna öka införseln av nödhjälp till det belägrade området. Men Israel måste också ta sitt ansvar, underströk Biden.

Mycket stod på spel för 81-åringen i natt. Talet, som direktsänd­es i tv, var en unik chans för Biden att visa upp sig inför höstens valrörelse. Inte bara för att övertyga väljarna om sin politik – men också för att visa att han är vital nog att leda landet i fyra år till.

Till sin hjälp tog presidente­n humor.

– Jag vet att det kanske inte syns, men jag har varit med ett tag. När du når min ålder blir vissa saker tydligare än någonsin, sade Biden inför sina avslutande ord: att han tror på demokratin och det amerikansk­a folket.

”Ett kampanjtal, utan gubbmoment”.

Det är en amerikansk statsvetar­es första kommentar till USA:S president Joe Bidens tal om tillstånde­t i landet.

– Det var en mycket bra kväll för Biden, säger Chris Galdieri, statsvetar­professor vid Saint Anselm College i New Hampshire, till TT.

Inför talet har mycket fokus varit på om Biden skulle snubbla på orden eller i trappor, glömma eller blanda ihop saker. Många amerikaner är, enligt opinionsmä­tningar, skeptiska till om 81-årige Biden klarar en mandatperi­od till, det vill säga om han har de fysiska och mentala förutsättn­ingarna för det.

– Det här var ett framträdan­de i klass med vad han har setts göra förr, säger Galdieri och noterar till exempel att Biden tog kommentare­r från kongressle­damöter på uppstuds utan att tappa tråden i det drygt en timme långa talet.

Presidente­n anspelade både skämtsamt på sin ålder och lyfte fram den som något som innebär viktig erfarenhet.

"Historien ser på. Om USA vänder ryggen till kommer det att sätta Ukraina i fara.

Den röda tråden i det som, enligt Galdieri, mer än annat var ett kampanjtal, var frihet. Frihet i flera aspekter; ett USA som försvarar frihet genom att stå upp mot Ryssland och stötta Ukraina, ett Amerika som på hemmaplan står upp för rätten till abort, för val utan försök att trixa med valprocess­en och mot politiskt våld och mot försök att injaga rädsla i politiska motståndar­e. Och, något som Biden lär återkomma till i valrörelse­n, ett klart fokus på medelklass­ens villkor.

 ?? BILD: SHAWN THEW ?? USA:S president Joe Biden talar till nationen med vicepresid­enten Kamala Harris och representa­nthusets republikan­ske talman Mike Johnson bakom sig.
BILD: SHAWN THEW USA:S president Joe Biden talar till nationen med vicepresid­enten Kamala Harris och representa­nthusets republikan­ske talman Mike Johnson bakom sig.
 ?? FOTO: EFREM LUKATSKY ?? ”Ukraina kan stoppa Putin – om vi står vid Ukrainas sida”.
FOTO: EFREM LUKATSKY ”Ukraina kan stoppa Putin – om vi står vid Ukrainas sida”.
 ?? BILD: VALERIY SHARIFULIN ?? Putin kommer inte att stanna vid Ukraina, sade Biden i sitt tal.
BILD: VALERIY SHARIFULIN Putin kommer inte att stanna vid Ukraina, sade Biden i sitt tal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden