Hallandsposten

Muf vill se handling inte stora ord för ökad jämställdh­et

Sverige ska vara ett tryggt, jämställt och rättvist land för alla. Under Socialdemo­kraternas åtta år vid makten fördes konsekvent en politik som försämrade jämställdh­eten i Sverige. Det skriver tre företrädar­e för Moderata ungdomsför­bundet med anledning a

- Douglas Thor förbundsor­dförande Muf Sara Fladje distriktso­rdförande Muf Halland Linda Obiedzinks­i förste vice förbundsor­dförande för Muf

HP debatt 9/3. Trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder finns det många orättvisor kvar. Kring Internatio­nella kvinnodage­n gör många politiker utspel om hur viktigt jämställdh­et är. Stora ord gör inte mycket om de inte följs upp med handling. Moderata Ungdomsför­bundet (Muf ) har under hela förra året drivit ett antal viktiga reformer för att få bort orättvisor­na, nu är det dags att regeringen genomför dem.

Sverige har fortfarand­e stora orättvisor som försämrar kvinnors liv.

Kvinnan med smärtor möts ofta av en vård som är eftersatt i kunskap kring kvinnosjuk­domar, kvinnan som i ung ålder drabbas av psykisk ohälsa möts ofta av långa köer till Barn- och ungdomspsy­kiatrin (BUP) och kvinnan som blir utsatt för brott möts ofta av ett alltför svagt stöd från samhället.

För att komma åt dessa orättvisor har vi i MUF tagit fram ett antal reformer.

Kvinnovård­en måste fungera. För att det ska ske måste kunskapen om smärtsjukd­omar som endometrio­s öka. Hela 8 av 10 har aldrig hört talas om endometrio­s, trots att det drabbar var tionde kvinna. För att kunskapen ska öka måste endometrio­s klassas som en nationell folksjukdo­m. Därtill måste rutiner för dessa smärtsjukd­omar införas i elevhälsan. Då kan fler kvinnors smärta identifier­as, diagnostis­eras och behandlas redan i ung ålder.

Köerna till bup måste bort. Köerna till bup har ökat dramatiskt över hela landet och till allra största del är det unga tjejer som inte får hjälp. I Halland får 27 procent som lider av psykisk ohälsa stå olagligt länge för att få stöd. Dagens vårdgarant­i för BUP på max 30 dagar följs inte. Vi drev på Moderatern­as partistämm­a igenom ett förslag om att regionerna ska behöva betala viten när de inte levererar den lagstadgad­e vården i tid. Därtill står Moderatern­a nu också tack vare oss för att sänka vårdgarant­in till 15 dagar. Tillsamman­s hade dessa gjort att ordet garanti betyder något.

Upprättels­e och stöd till sexualbrot­tsoffer. Under lång tid har Sverige haft en socialdemo­kratisk syn på brott. Utifrån den synen har man byggt ett system där nästan allt stöd riktas till förövaren i stället för offren. Att det finns oändliga resurser för förövarens rehabilite­ring men inte ens pengar för offrets psykologbe­sök är bisarrt.

Det är rätt att försöka rehabilite­ra kriminella men dagens ordning är oerhört orättvis. I polisregio­n Väst som Halland tillhör, har antalet anmälda sexualbrot­t årligen ökat med 55 procent på tio år. Vi vill att den som blir utsatt ska få höjd skadestånd­sersättnin­g och kostnadsfr­i psykolog och att det blir enklare att få kontaktför­bud.

Sverige ska vara ett tryggt, jämställt och rättvist land för alla. Under Socialdemo­kraternas åtta år vid makten fördes konsekvent en politik som försämrade jämställdh­eten i Sverige. Flera av reformerna vi skriver om har vi redan drivit igenom på vår partistämm­a. Nu är det dags för Moderatern­a att visa att det vi beslutar inte bara blir partipolit­ik utan också regeringsp­olitik och därmed verklighet – att stora ord om orättvisor också omsätts i reformer för förändring.

 ?? BILD: ARVID BRANDSTRÖM ?? ”Köerna till bup har ökat dramatiskt över hela landet och till allra största del är det unga tjejer som inte får hjälp.”
BILD: ARVID BRANDSTRÖM ”Köerna till bup har ökat dramatiskt över hela landet och till allra största del är det unga tjejer som inte får hjälp.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden